At the Movies (maart 2012)

Login om te reageren
05/03/2012
Nieuws Film&TV
At the Movies (maart 2012)

Door Jonathan van de Sande

 


In februari was het weer zover: de uitreiking van de Academy Awards, bij ons gewone stervelingen ook wel beter bekend als de Oscars. Onder de genomineerden bevonden zich gelukkig ook een aantal mooie thrillerfilms: Drive, The Girl With The Dragon Tattoo, Tinker, Tailor, Soldier, Spy en Bullhead (de Vlaamse film Rundskop van Michaël R. Roskam). De Oscar voor Beste Buitenlandse film kwam niet naar België, maar ging naar Iran voor A Seperation. Ook al ging de prijs aan zijn neus voorbij, Roskam genoot ervan: “Het was een fantastische ervaring, maar we blijven met voetjes op de grond.”

De enige thriller die wél in de prijzen viel was The Girl With The Dragon Tattoo in de categorie Best Film Editing. De meest begeerde beeldjes - die voor de Beste Film, Beste Regisseur en Beste Acteur - gingen naar de Franse film The Artist.


MICHAEL FASSBENDER
Bij iedere Oscaruitreiking zijn er altijd weer films en acteurs die uitblinken in hun afwezigheid. Dit jaar was dat acteur Michael Fassbender, die in Shame een man speelt die verslaafd is aan seks. Veel critici zagen in Fassbender een goede kandidaat voor Beste Acteur, maar een seksverslaafde bleek toch een te heet hangijzer voor het Amerikaanse prijzengala. Fassbender krijgt binnenkort weer een nieuwe kans, en ditmaal zelfs in een veelbelovende thriller. Een maand geleden werd namelijk bekend dat de Amerikaanse schrijver Cormac McCarthy zijn eerste script had geschreven: The Counsellor. Aangezien het werk van McCarthy al met vele prijzen is overladen en de inspiratie is geweest voor succesvolle films als No Country For Old Men en The Road duurde het dan ook niet lang voor er een regisseur aan het project was verbonden. Het werd Sir Ridley Scott, gelauwerde regisseur van films zoals Gladiator en Black Hawk Down. Hij koos al snel Fassbender voor de hoofdrol: een advocaat die tot over zijn oren in de problemen raakt wanneer hij in aanraking komt met de drugswereld. Scott wil in mei al beginnen met produceren.


THE FALL
De BBC komt met een nieuwe thrillerserie met niemand minder dan Gillian ‘Scully’ Anderson in de hoofdrol. The Fall gaat over twee jagers in Noord-Ierland: de een is een seriemoordenaar die slachtoffers maakt rond Belfast en de ander is de getalenteerde DCI Gibson (Anderson) die door de politie wordt ingevlogen om hem te vangen.

Bedenker Allan Cubbit, die eerder scenario’s schrreef voor o.a. Murphy’s Law en The Runaway, heeft groen licht gekregen voor een eerste serie van vijfmaal zestig minuten, maar hoopt op een tweede seizoen. “Het is een complex verhaal en het zou lang duren om het volledig te ontwarren. Met dit soort misdrijven is het bovendien zo dat hoe langer het onderzoek duurt, hoe meer barsten er zichtbaar worden bij politie en seriemoordenaar...”

Of The Fall het succes van negen seizoenen van The X-files zal evenaren, zal de toekomst moeten uitwijzen. Het lijkt zeker de moeite waard om deze psychologische thriller in de gaten te houden. Opnames beginnen volgende maand. De serie zal in Groot-Brittannië waarschijnlijk nog dit jaar te zien zijn.


PENOZA II
Opnames voor het tweede seizoen van Penoza zijn eind februari gestart. In dit seizoen zal Monic Hendrickx terugkeren als Carmen van Walraven de Rue. Naast de personages die de eerste serie hebben overleefd, zijn er nieuwe rollen voor o.a. Eric Corton en Jacqueline Blom. Vorige week maakten we al bekend dat musicalvirtuoos Willem Nijholt een maffiabaas zou gaan spelen.

Ook voor dit vervolg schreef Pieter Bart Korthuis mee aan het scenario, maar nu samen met Maarten Lebens, Karin van der Meer en Franky Ribbens. Het is nog onbekend of Korthuis ook dit seizoen zal bewerken tot een boek, zoals hij met het eerste deel deed.

Op dit moment wordt er van Penoza I een Amerikaanse remake gemaakt voor tv-zender ABC.

TAPED
De rechten van de Nederlandse thriller Taped die momenteel in de bioscoop draait, zijn verkocht aan Colombia Pictures. Het verhaal over een koppel - gespeeld door Barry Atsma en Susan Visser - dat tijdens een vakantie per ongeluk een moord vastlegt en daarna moet rennen voor hun leven, sloeg meteen aan bij de Amerikanen. De Engelstalige versie wordt geproduceerd door Douglas Wick en Lucy Fisher van Red Wagon Entertainment. Zij werken op dit moment aan de blockbuster The Great Gatsby.
NL Films, onderdeel van Alain de Levita en Endemol, zal als uitvoerend producent optreden.


PLAN C
De makers van de Nederlandse thriller Plan C hebben een erg leuke manier gevonden om hun film te promoten: ze hebben een cameraopname van de film gelekt op Youtube. Alhoewel?

In Plan C speelt Ruben van der Meer (bekend als cabaratier van De Lama’s en Echt Waar?!) de aan lager wal geraakte rechercheur Ronald Plasmeyer. Omdat hij tot aan zijn nek in de schulden zit, besluit hij een overval te beramen op een pokertoernooi. Maar wanneer er doden vallen en zijn partners in crime er vandoor gaan met de buit raakt Ronald alleen maar dieper in de problemen. Plan C is het debuut van scenarioschrijver Max Porcelijn als regisseur, en van Van der Meer als hoofdrolacteur. De film draait nu in de bioscoop.

Zie hieronder de gelekte opname en oordeel zelf.DEZE MAAND IN DE BIOSCOOPMAN ON A LEDGE (1 maart 2012)
Sam Worthington speelt in de spannende actiethriller Man On A Ledge ex-politieagent Nick Cassidy. Hij dreigt zichzelf van het leven te beroven door van het dak van een hotel te springen. De hulpinstanties schakelen de vrouwelijke psycholoog Lydia (Elizabeth Banks) in om de man naar beneden te halen. De actie lijkt een wanhoopsdaad van één man, maar niets is wat het lijkt.

Met o.a.: Sam Worthington, Elizabeth Banks en Jamie Bell
Regie: Pablo F. Fenjves (The Affair)

THE GREY (8 maart 2012)
In deze overlevingsthriller moet Ottway (Liam Neeson), een beveiliger van een afgelegen olieraffinaderij in het noorden van Alaska, zien te overleven in de koude wildernis wanneer het vliegtuig richting huis neerstort. Maar als hij samen met de andere overlevenden hun verwondingen en de ijzige kou al kunnen overleven, komen ze nog een dodelijke tegenstander tegen. Opgejaagd door wolven en geteisterd door sneeuw en ijs beginnen de mannen aan de zware tocht naar veiligheid.

Met o.a.: Liam Neeson, Dermot Mulroney en Frank Grillo
Regie: Joe Carnahan (The A-Team)

CONTRABAND (8 maart 2012)
Snelle actie-thriller die zich afspeelt tegen de achtergrond van de genadeloze internationale smokkelwereld van New Orleans, vol meedogenloze criminelen, corrupte ambtenaren, grote risico’s en enorme winsten. Remake van de film Reykjavík-Rotterdam, met een script van schrijver Arnaldur Indriðason.

Met o.a.: Mark Wahlberg, Giovanni Ribisi en Kate Beckinsale
Regie: Baltasar Kormákur (Mýrin)

QUIZ (22 maart 2012)
De bekende quizmaster Leo Vandermolen wordt in een restaurant lastig gevallen door een man die beweert zijn vrouw en dochter te hebben ontvoerd. Er ontstaat een macaber spel waarin de quizmaster opeens de kandidaat blijkt te zijn.

Met o.a.: Pierre Bokma, Barry Atsma en Kim van Kooten
Regie: Dick Maas (Flodder)

MEEST RECENTE REVIEWS