LUTHER (S2) ****

Login om te reageren
04/04/2012
Film&TV Review
LUTHER (S2) ****

Titel Luther (S2)
Regisseur Meerdere
Cast Idris Elba, Warren Brown en Ruth Wilson
Land GB
Genre Spanning/Misdaad
Lengte 210 min.
Jaar 2012


In dit tweede seizoen keert acteur Idris Elba (The Wire, RocknRolla) terug als de geplaagde inspecteur John Luther. Met de spetterende finale van het eerste seizoen nog vers in het geheugen zien we hoe Luther nog altijd probeert in het reine te komen met zichzelf. Maar kan hij dat nog wel nu zijn vrouw dood is en zijn oude rechercheteam ontbonden is?
Snel genoeg wordt zijn hulp echter ingeroepen door inspecteur Schenk, die nu commandant is geworden. Een gemaskerde psychopaat teistert de straatjes van Londen met rituele moorden - precies een kolfje naar de hand van Luther.

Ook in dit seizoen weet bedenker en schrijver Neil Cross meer te serveren van het goede van het eerste seizoen: enorm duistere psychopaten die worden opgejaagd door een haast even duistere rechercheur. Met zijn seriemoordenaars brengt Cross ons in troebel vaarwater waar slechts een paar series zich durven te wagen.

Fans van Wire in the Blood en Those Who Kill kunnen hun hart ophalen. Waar Cross zich in het eerste seizoen soms beperkte door een doorlopend verhaal gaande te moeten houden, krijgt hij hier meer vrijheid om spanning op te bouwen. Toch wil je na het einde van dit seizoen - wat slechts vier afleveringen telt - wel juist weer terug naar een doorlopend verhaal. Alice Morgan (Ruth Wilson) krijgt maar erg weinig ruimte in dit seizoen en ook Luthers persoonlijke leven mogen nu wat meer aandacht krijgen.

Dit tweede seizoen vormt dan ook een erg vermakelijke excursie, maar nu willen we meer. Gelukkig starten de opnames deze zomer weer, maar laten we hopen dat de BBC de kijkers gehoord heeft en nu eindelijk eens wat meer afleveringen gaat bestellen.
Waardering ****
Trivia Minstens een jaar op een nieuw seizoen moeten wachten is lang; gelukkig is bedenker Neil Cross ook een schrijver. Het eerste Luther boek ligt dan ook al in de schappen: ‘Luther: The Calling’.
Recensent Jonathan van de Sande