Blog Mel Wallis de Vries: de tien schrijfgeboden

16/02/2012
Nieuws Blog
Blog Mel Wallis de Vries: de tien schrijfgeboden

 De Crimezone YA-schrijfwedstrijd loopt nog precies één maand. Jurylid Mel Wallis de Vries steekt de schrijvers in spe een hart onder de riem met haar kijk op de tien schrijfgeboden van John Grisham.

De tien geboden

‘Mijn verhaal zit muurvast.’
‘Ik heb een writer’s block.’
‘Ik kan helemaal niet schrijven.’
Onzin. Ik geloof er niks van. Sorry voor iedereen die nu huilend achter de computer zit. Ik snap dat schrijven best lastig kan zijn, ik begrijp dat een bestseller niet in één dag geproduceerd wordt en dat een ijzersterk plot soms mijlenver weg lijkt. Maar kom op, niet opgeven, schrijven! Want in iedereen schuilt een bestsellerauteur. Wie wil schrijven, moet slim zijn. Het draait namelijk maar om één vraag: wat wil de lezer eigenlijk lezen?

Toen ik begon met schrijven, kreeg ik van mijn vader een krantenartikel met daarin de tien schrijfgeboden van John Grisham. Van deze Amerikaanse schrijver, bekend van zijn rechtbankthrillers, zijn wereldwijd miljoenen boeken verkocht. Ik heb het lijstje met de tien schrijfgeboden nog steeds boven mijn bureau hangen. Eigenlijk moet ik het geheim niet verklappen, eigenlijk moet ik de tien schrijfgeboden voor mezelf houden, maar vooruit, ik gun ze jullie ook. Maar dan wil ik nooit meer smoesjes horen waarom het schrijven niet gaat. Dan wil ik alleen nog maar ijzersterke verhalen van jullie lezen!

De tien schrijfgeboden van John Grisham, met commentaar van Mel.

1. Begin met actie, geef later pas uitleg.
Dit is een van de beste tips. Maak je eerste hoofdstuk of bladzijde zo spannend mogelijk. Laat iemand doodgaan, pijn lijden, ontvoerd worden; verzin maar wat! Zorg er in elk geval voor dat iedereen wil weten hoe het verhaal afloopt.
2. Maak het de hoofdpersonen flink lastig
Een verhaal waar alles goed gaat, is saai. En saaie verhalen verkopen niet. Dus gebruik je fantasie en laat alles misgaan.
3. Verstop de oplossing aan het begin, onthul die pas later
Een spannend verhaal schrijven is te vergelijken met puzzelen. In elk hoofdstuk moet je puzzelstukjes (hints) verstoppen, zodat de lezer aan het eind van het boek de puzzel kan oplossen. Zorg er in elk geval voor dat je de lezer te slim af bent!
4. Laat de hoofdpersonen het initiatief nemen
Een spannend verhaal zonder actie is als een kabbelend beekje: slaapverwekkend! Dus laat je hoofdpersoon maar in het donker fietsen, met de verkeerde vrienden omgaan, en domme beslissingen nemen: het zal je verhaal spannender maken.
5. Zorg dat er voor de hoofdpersonen wat op het spel staat
Als lezer moet je kunnen meeleven met de hoofdpersonen. En hoe groter het gevaar voor de hoofdpersoon is, hoe spannender het verhaal wordt.
6. Geef de hoofdpersonen weinig tijd, en verkort die nogmaals
Maak het je hoofdpersonen maar flink lastig. Als je hoofdpersoon pas na drie jaar zijn moordenaar tegenkomt, dan zullen de meeste lezers teleurgesteld afhaken. Maar als je diezelfde hoofdpersoon een dag geeft om zijn leven te redden, dan heb je waarschijnlijk een pageturner geschreven.
7. Kies het hoofdpersonage naar wat jij kunt schrijven en wat hij kan doen
Goeie tip! Een verhaal is pas spannend als het ook geloofwaardig is. En je kunt pas een geloofwaardig verhaal schrijven als je de hoofdpersoon levensecht kunt neerzetten. Ga dus geen verhaal schrijven over een alleenstaande moeder van drieënveertig als je zelf zestien bent.
8. Weet waar je heen wilt voordat je begint
Een spannend verhaal moet kloppen aan het einde. Ik werk altijd de plot uit voordat ik begin met schrijven.
9. Wees geen hemelbestormer: stort je niet op zaken waar betere schrijvers zich niet aan wagen
Er was maar één Harry Mulisch, en laten we dat zo houden. Je moet geen spannend verhaal gaan schrijven met de ambitie om het nieuwe literaire talent van Nederland te worden. Een spannend verhaal schrijven is al moeilijk genoeg.
10. Schrijf niets wat je zelf niet zou willen lezen
Je bent zelf je beste testpersoon. Als jij het saai vindt, dan vinden je lezers dat waarschijnlijk ook. Dus probeer altijd een boek te schrijven waarvoor je zelf ook naar de boekhandel zou gaan.

Succes! Ik hoop dat er in deze wedstrijd heel wat nieuwe John Grishammetjes zullen opstaan!
Crimezone en uitgeverij Pimento gaan in 2012 op zoek naar nieuw YA-thrillertalent! Doe mee aan deze schrijfwedstrijd en maak kans op een auteurscontract. De jury bestaat o.a. uit bestsellerauteurs Judith Visser, Mel Wallis de Vries en Patrick van Rhijn.

Samen met uitgever Mariska Budding, boekhandelaar Monique Burger en Crimezone-hoofdredacteur Sander Verheijen beoordelen zij alle inzendingen. Wie weet ligt jouw Young Adult-thriller nog dit jaar in de boekwinkel!

Klik hier voor alle informatie.