‘Nieuwe’ Baantjers in aantocht

30/03/2012
Nieuws Verwacht
‘Nieuwe’ Baantjers in aantocht

Appie Baantjer overleed in de zomer van 2010. Twee jaar eerder zette hij een punt achter de reeks waarvan meer dan 7 miljoen boeken werden verkocht. Vier jaar later verschijnt onverwacht toch deel 71, gebaseerd op een scenario van de tv-serie.

Tot aan zijn dood werkte Baantjer samen met collega en vriend Simon de Waal aan een nieuwe reeks, De Waal & Baantjer. De reeks wordt met veel succes voortgezet door De Waal. In april verschijnt het vijfde deel.

Ondertussen werkt uitgeverij De Fontein gestaag door aan een terugkeer van De Cock. Vier jaar na het beeindigen van de De Cock-reeks kondigt de uitgeverij ‘nieuwe' delen aan. In de zomer verschijnt deel 71, het eerste van een vervolgreeks gebaseerd op de scenario's van de populaire tv-serie waarin Piet Römer gestalte gaf aan de oude rechercheur De Cock. Römer overleed begin dit jaar op 83-jarige leeftijd.

In juni verschijnt De Cock en de onzichtbare moordenaar. Hierin logeert De Cock met zijn vrouw in een Schevenings hotel als hij in de krant leest over de aankoop van een beroemd schilderij door de Staat. Het kostte de belastingbetaler miljoenen en zal ik het gerenoveerde Rijksmuseum kom te hangen. In de hotelbar ontmoet De Cock een oude bekende, Wim de Jongh, een ritselaar en lid van de oude penoze. Als deze man de volgende dag dood wordt gevonden, denkt men aan zelfmoord. Maar De Cock heeft zijn twijfels. Zeker wanneer hij 's maandags op het bureau wordt geconfronteerd met een andere dode, die een link heeft met De Jongh.

Wie de scenario's tot boeken bewerkt is niet bekendgemaakt. De Cock en de onzichtbare moordenaar is in ieder geval gebaseerd op de allerlaatste aflevering van de tv-reeks, uitgezonden in 2006 en geschreven door Peter Römer. Deze aflevering werd een dag na het overlijden van Piet Römer op RTL4 opnieuw uitgezonden. Er keken weer 1,4 miljoen mensen naar.

Tussen 1995 en 2006 werden er 123 afleveringen gemaakt en één televisiefilm. Naast Peter Römer schreven ondermeer Simon de Waal, Gerrit Mollema, Harm Edens, Hetty Heyting, Marieke van der Pol en Haye van der Heyden (onder pseudoniem Pieke Daalders) mee aan de serie.

Zie voor een compleet overzicht: nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_afleveringen_van_Baantjer