Tomas Ross: ‘De Meeste Stemmen Gelden’

05/03/2012
Nieuws Canon
Tomas Ross: ‘De Meeste Stemmen Gelden’

Vanuit vele hoeken ontvingen wij al enthousiaste berichten over de Canon van de Misdaadliteratuur die we voor aan de start van de Maand van het Spannende Boek willen presenteren. We worden bestookt met thrillerklassiekers, aangedragen door kenners van het genre, in zowel binnen- als buitenland. Recensenten, verzamelaars, uitgevers, boekverkopers, misdaadauteurs: ze hebben allemaal wel hun eigen favorieten. Het boek waarmee hun liefde voor het genre begon. Of die ene thriller die een nieuw tijdperk inluidde.

“Dit is natuurlijk onmogelijk! Ik kan er zo wel zelf vijftig opnoemen,” aan het woord is drievoudig Gouden Strop-winnaar Tomas Ross, die een vluchtige blik wierp op de tussenstand van Crimezone’s Canon van de Misdaadliteratuur.

“Ik zie ook weer tot mijn stomme verbazing canoniek verklaarde titels van Dashiell Hammett en Raymond Chandler langs komen, alsof je nu nog anno 2012 in een top van de Nederlandstalige literatuur Willem Kloos en Jacques Perk zou opnemen. Die twee moeten er absoluut uit net als die gemaakte keuze van Gert Jan de Vries, alleen maar gedaan om op te vallen!”

De voormalig NRC-recensent verkoos ‘Van Den Vos Reynaerde’, proza uit omstreeks 1150, en heeft hiermee veruit de oudste titel genomineerd voor de lijst klassiekers.Een aantal titels in de voorlopige Canon kunnen de goedkeuring van Ross wel wegdragen: “Mooi dat ‘Parels voor Nadra’ van Joop van den Broek erin zit, had dat graag bepleit, net als Forsyths ‘Dag van de Jakhals’ en ‘Spion aan de Muur’ van Le Carré.”

Ross noemt namen als Elmore Leonard, Alistair Maclean, Patricia Highsmith, Eric Ambler en Graham Green. “Sommige van hun titels horen er zeker bij,” aldus Neerlands faction-specialist. “Maar zeker John Buchan’s ‘The Thirtynine Steps’ (De 39 Treden) uit 1915. Het is niet alleen de eerste echte spionagethriller, maar het munt nog steeds uit in sfeer en spanning waar de hedendaagse spionage-auteurs allemaal nog een dikke punt aan kunnen zuigen qua opbouw en plot.”

Persoonlijke favoriet van Ross is Carl Hiaasen. “En vooral ‘Native Tongue’ uit 1991, hier vertaald in l992 als Geratst. Hiaasen is er als enige in geslaagd spanning en humor te combineren, wat verdomd moeilijk is, en dat altijd in een verhaal dat nooit en te nimmer de platgewalste wegen van de thriller bewandelt. O ja, in dat verband ook dolgraag zijn Nederlandse epigoon Peter de Zwaan, net zo onderschat en slecht verkocht, zeker met diens debuutroman ‘Dietz’ (1992).”

De thrillerschrijver die zelf met een nominatie in de lijst voorkomt (‘De Honden van het Verraad’ uit 1980) berust in het feit dat het in zo’n lijst uiteindelijk weer zal gaan om De Meeste Stemmen Gelden.

Vanaf begin mei zal de Canon bevroren worden en is het woord aan de bezoekers van Crimezone om te bepalen uit welke 50 titels (en in welke volgorde) de Canon van de Misdaadliteratuur zal bestaan.

Vind je jezelf een echte thrillerkenner? Klik hier, vertel ons waarom en nomineer dan ook jouw favoriete thriller of misdaadroman voor onze Canon.Gerelateerde artikelen