Persbericht: SJ Watson wint Crimezone Award Beste Debuut

09/02/2012
Persbureau
Persbericht: SJ Watson wint Crimezone Award Beste Debuut
Aan: redactie Crimezone.nl
Van: Anthos|Literaire Thrillers
Onderwerp: SJ Watson wint Crimezone Award Beste Debuut
Datum: 9 februari 2012

SJ Watson wint Crimezone Award Beste Debuut‘Een droomdebuut. … Een absolute aanrader.’ – 5 sterren, VN Detective & Thrillergids

Gisteravond won Voor ik ga slapen van SJ Watson, in club Bitterzoet in Amsterdam, de negende Crimezone Thriller Award voor beste debutant, dat maakte Fabian Paagman (directeur van boekhandel Paagman) bekend. Voor ik ga slapen werd door 20,7% van de stemmen werd gekozen als Beste debuutthriller van 2011.

Het debuut van Watson is een ongekend succes. Het is verkocht aan 39 landen. Het boek wordt verfilmd door Rowan Joffe (The American). Wereldwijd zijn er meer dan 800.000 exemplaren verkocht. In Nederland en Vlaanderen staat de teller voorbij de 80.000

Het is niet de eerste prijs die Watson met zijn debuut in ontvangst mag nemen. Watson won de prestigieuze Crime Writers’ Association John Creasey (New Blood) Dagger Award en de Crime & Thriller of the Year Award. VN’s Detective & Thrillergids nomineerde het boek voor Beste Thriller van het Jaar.

De Crimezone Beste Thriller van het Jaar-verkiezing wordt traditioneel in de maanden december en januari gehouden. Er kon worden gestemd op een shortlist van 30 thrillers in drie categorieën: Debuut, Buitenland en Nederlandstalig. De Crimezone Thriller Award is de enige publieksprijs voor het genre in Nederland en Vlaanderen. In de categorie debuut eindigde Bonita Avenue van Peter Buwalda met 15,4% van de stemmen op de tweede plaats en de Vlaamse Anja Feliers werd derde met haar debuutthriller Verleid me (14,8%).

Het boek
Voor ik ga slapen is een psychologische thriller over liefde, verlies en de betekenis van het leven. Christine lijdt aan geheugenverlies. Haar man vertelt haar iedere dag dat hij Ben heet en dat ze al tweeëntwintig jaar getrouwd zijn. Dat ze in haar eigen huis is. En dat haar geheugen jaren geleden is aangetast door een ernstig ongeluk. Elke nacht als Christine gaat slapen worden haar herinneringen gewist. Elke ochtend opnieuw moet iemand haar vertellen wie ze is. Christine is volledig afhankelijk van Ben. Maar als ze op advies van haar dokter een dagboek gaat bijhouden, ontdekt ze dat Ben haar lang niet alles vertelt.

Over de auteur
SJ Watson woont in Londen en werkte enkele jaren bij de Nationale Gezondheidsdienst. In 2008 werd hij toegelaten tot de eerste cursus romanschrijven van de Faber Academy; Voor ik ga slapen is daarvan het resultaat.

Voor ik ga slapen is een uitgave van Anthos|Literaire Thrillers, ISBN 978 90 414 1724 4, 336 blz., prijs €19,95, ook verkrijgbaar als e-book.