" />

Vogelman

Thriller auteur
Thriller details
Vogelman
(Birdman, 2001)
Greenwich, Zuidoost-Londen. De CID doet een gruwelijke ontdekking. Vijf jonge vrouwen, allen ritueel vermoord en gedumpt op een braakliggend terrein vlak bij de Millennium Dome. Het postmortale onderzoek wijst uit dat een vreemd en weerzinwekkend detail de slachtoffers verbindt.
De politie realiseert zich dat ze op het spoor zijn van het gevaarlijkste soort misdadiger dat ze kennen: een seksuele seriemoordenaar.

Rechercheur Jack Caffery, jong, gemotiveerd en onverschrokken, wordt gekweld door een moord uit het verleden die hij wellicht had kunnen voorkomen. Nu is hij vastbesloten elk wapen dat de forensische wetenschap te bieden heeft in te zetten in de strijd tegen de misdaad. Maar hij weet dat de tijd beperkt is voor de chaotische, sadistische moordenaar zijn volgende slachtoffer opeist...

Vogelman is een verbazingwekkend debuut, dat zich kan meten met de beste boeken in het thrillergenre.

Door via Crimezone.nl je boeken te bestellen bij Bol.com, steun je je favoriete thrillersite.

Recensie
4
Vogelman is gewoon een erg goede thriller voor mensen met een sterke maag, want voor Mo Hayder kan het allemaal niet erg genoeg zijn.
Met Vogelman debuteerde de Engelse Mo Hayder in de internationale thrillerwereld. Het was een veelbesproken en zeer goed ontvangen debuut. Na alle vele goede verhalen over Vogelman, vond ik het nu dan toch ook eens tijd worden voor een Crimezone bespreking ervan. Beter laat, dan nooit!

Vogelman is een echte 'serial killer thriller': de bekende psychopaat waarvan de misdaden bijna niet afgrijselijker kunnen worden beschreven. De verhaallijn is eenvoudig: een zieke geest ontvoert jonge hoertjes, vermoordt ze en verkracht vervolgens de stoffelijke overschotten meerdere malen. Rechercheur Jack Caffery onderzoekt de moorden die Londen in de warme zomer in de ban houdt, maar loopt ook nog steeds rond met een traumatische gebeurtenis uit zijn jeugd. Daarnaast probeert hij een oplossing te vinden voor de op de klippen gelopen relatie met zijn vriendin.

Er gebeurt op elke pagina wel iets. Hayder trekt je steeds verder in het verhaal en door de 53 korte hoofdstukjes lukt dat goed én wordt je ook nog eens regelmatig op het verkeerde been gezet. Vogelman is gewoon een erg goede thriller voor mensen met een sterke maag, want voor Hayder kan het allemaal niet erg genoeg zijn. Steeds vindt ze weer een overtreffende trap om de gebeurtenissen te beschrijven. Dit gaat een beetje ten koste van de geloofwaardigheid, maar dat neemt helemaal niets af van de krachtige schrijfstijl en de kwaliteit van het boek. Vogelman is zeker een aanrader voor liefhebbers van Karin Slaughter en James Patterson.
06/01/2004
Lezersrecensie
Vogelman
06/11/2013
4
Mijn eerste kennismaking met Hayder smaakt naar meer...heerlijke spanning! Beetje moeilijk inkomen in het begin, maar daarna....toppertje!

Lezen!
Vogelman
18/07/2012
4
02 jan 2011
Vogelman is het debuut van Mo Hayder, een Engelse schrijfster, die momenteel al meerdere thrillers op haar naam heeft staan. Ik was Diep aan het lezen, toen ik een berichtje kreeg van iemand van Dizzie, dat ik met Vogelman moest beginnen, omdat ik anders veel zou missen. Ik was al halverwege en inderdaad werd er toen teruggegrepen naar dingen, die in het verleden gebeurd waren. De goede volgorde van deze serie is Vogelman, De behandeling,   Ritueel, Huid en dan Diep.

De hoofdpersoon in Vogelman is Jack Caffery, een Londense rechercheur. Het is de eerste dag van zijn nieuwe baan en hij krijgt meteen te maken met een gruwelijke vondst. Er worden vijf lijken opgegraven op een braakliggend terrein vlak bij de Millennium Dome, allen van prostituees. Ze zijn vreselijk verminkt. Bij de lijkschouwing blijkt dat er gruwelijke dingen met deze meisjes zijn gebeurd. Het wordt al snel duidelijk dat ze één detail gemeen hebben: alle vijf hebben naast het hart een ingenaaid vogeltje. Later blijkt, dat de moordenaar de lichamen van de vrouwen na hun dood heeft misbruikt. Alle vijf de vrouwen blijken regelmatig in het café Dog and Bell te komen. Dit is de enige aanwijzing die het team heeft.

Rechercheur Jack Caffery probeert de zaak zo snel mogelijk op te lossen om verdere moorden te voorkomen. Hierbij is Caffery het niet eens met de meerderheid van de politiemensen. Volgens hem moeten ze de dader heel ergens anders zoeken dan de verdachte, die de politie op het oog heeft. Eén rechercheur is erop uit om een getinte jongen voor de moorden aan de schandpaal te nagelen. Als de moordenaar zelfmoord pleegt, denkt men dat de zaak is opgelost, maar dat is helaas niet het geval.

Je leert Jack Cafferty goed kennen. Hij worstelt niet alleen met de ontmaskering van de Vogelman, maar ook met zijn relatie met zijn vriendin Veronica en de onverwerkte dood van zijn broertje Ewan. Caffery wordt gekweld door herinneringen uit zijn jeugd over de dood van zijn broer na een stom ruzietje. Hij woont in het oude huis van zijn ouders naast dezelfde man, die waarschijnlijk zijn broer heeft vermoord. Deze is nooit veroordeeld. Het is een obsessie geworden, wat niet bevorderlijk is voor zijn relatie.

Het verhaal wordt verteld in korte hoofdstukken. Mo Hayder schrijft niet alleen vanuit het perspectief van de inspecteur, maar ook vanuit dat van de dader. Het hoofdpersonage en de dader worden vrij goed uitgediept. Het verhaal komt wat traag op gang, maar halverwege het boek wordt je erin meegezogen. De spanning is zo opgebouwd dat je na ieder hoofdstuk verder wil lezen. Elk hoofdstuk geeft steeds iets prijs wat je in het vorige hoofdstuk nog niet wist. De gedetailleerde manier waarop de gruwelijkheden beschreven worden, doen het lijken of je zelf bij het onderzoek aanwezig bent, zo beeldend wordt het beschreven. De beschrijvingen zijn wel luguber en doen denken aan die van Karin Slaughter, maar ik vind die van Mo Hayder beter te verteren. Het verhaal zit ijzersterk in elkaar en het plot is compleet verrassend. Het personage Jack Caffery is goed uitgewerkt, echt een mens van vlees en bloed, met zijn obsessie en zijn fouten.

In een interview las ik, dat 'Vogelman' als een therapeut was voor Mo Hayder. ,,Ik volgde in de VS een filmopleiding waar ik me specialiseerde in animatie met kleipoppetjes. Maar alle films die ik maakte, eindigden steevast in een bloedbad. Een vriendin die als psychiater bij de CIA werkte, zei: 'Je hebt een hoop woede in je, je moet hulp zoeken'.'' Die psychiater bezocht ze, maar ze had naar eigen zeggen meer baat bij het schrijven van haar thriller. ,,Het wordt me nu allemaal een beetje duidelijk. Mijn moeder vertelde me dat ze niet in staat was mijn boek te lezen, omdat het zo duister is. Ze zei: 'Toen jij klein was probeerde ik je altijd af te schermen van de donkere kanten van de samenleving'. Misschien was die bescherming te benauwend en word ik daarom zo gefascineerd en aangetrokken door het gewelddadige.''

Als je van spannende verhalen houdt, dan moet je dit boek zeker lezen.

Vogelman
16/07/2012
5
Na pasgeleden 'Diep' van Mo Hayder gelezen te hebben, was ik enthousiast geraakt in haar schrijfstijl. Daarom direct haar debuut 'De Vogelman' gelezen. Wat een klasse! Mo Hayder begeeft zich aan het randje van het toelaatbare wat haar schrijfstijl betreft. Ze neemt zeker geen blad voor haar mond. Een geweldig origineel verhaal met veel lugubere scene's. Doordat het verhaal verdeeld is in relatief kleine hoofdstukken leest het makkelijk weg. Het verhaal is echter dusdanig opgebouwd dat het erg lastig is om het weg te leggen, en om het verhaal goed vast te kunnen houden moet je eigenlijk wel blijven lezen. Je voelt haast de tijdsdruk die er bij het onderzoekend politieteam aanwezig is.

Het team, geleid door rechercheur Jack Cafferey, wordt geconfronteerd met een groot aantal lijken met bijna allemaal één ding gemeen. Hun moordenaar heeft bij hen een vogeltje onderhuids aangebracht en naast hun hart vastgemaakt. WAUW, dat vraagt er toch om om uit gezocht te worden. Waarom doet zo iemand dat? Het verhaal licht het gordijn langzaam een stukje op waardoor het plaatje laangzaamaan duidelijk maakt. Een heel spannend verhaal met een minstens zo onverwacht verloop. Zeker 5 steren voor dit boek!!
Vogelman
30/10/2011
3
Tja,ook mijn verwachtingen waren hoogespannen en werden maar gedeeltelijk ingelost. het boek was absoluut spannend maar af en toe dwaalde mijnn inetresse af en waren een aantal wendingen in het boek die voor mij iets te bijzonder zijn. Ik vond het al met al een spannend beok en ik heb al een tweedehands versie van "de behandeling" gekocht.Ik heb lang getwijfeld tussen 3 en 4 sterren en toch maar voor voor 3 gekozen omdat 4-sterren boeken toch iets speciaals voor mij hebben. Maar zeker het lezen waard en ik heb het absoluut met plezier gelezen.
Vogelman
18/12/2009
4
Huiveringwekkend is Vogelman niet, wel spannend.
Het verhaal is zeer verrassend en goed in elkaar gezet. Elk personage wordt uitvoerig omschreven. Zonde echter, dat niet voor alle gebeurtenissen een verklaring wordt gegeven.
Desalniettemin: eenmaal begonnen aan dit boek kun je niet meer ophouden.

1 2 3 4 5 6 7 8


Login
om een recensie te schrijven. Geen login? Registreer je dan.