Ten einde raad doet Bosmans een beroep op zijn oude collega en vriend Dirk Deleu, een toprechercheur die tijdens een vorige zaak in ongenade is gevallen bij de hogere politie-instanties. Deleu en Bosmans herenigd. Een te duchten team. Samen speuren ze naar de ziekelijke doder, maar ze slagen er niet in hem te identificeren. Omtrent zijn motieven tasten ze in het duister. Deleus inlevingsvermogen brengt hem op het spoor van de dader maar leidt hem ook naar de rand van de afgrond. We komen terecht in een carroussel van corrupte politici, malafide journalisten, omgekochte substituten en een falend gerechtelijk apparaat. " />

Naakte zielen

Thriller auteur
Thriller details
Naakte zielen
(Naakte zielen, 1999)
Naakte zielen is het verhaal van een speurdersduo dat een seriemoordenaar op de hielen zit. In Mechelen loopt een monster rond, een ontspoorde psychopaat. Met een stiletto en een fileermes moordt hij hele gezinnen uit. De gruweldaden hebben alles weg van rituele slachtingen. Onderzoeksrechter Jos Bosmans leidt het onderzoek naar de geheimzinnige moordenaar, in de media bestempeld als "De Uitbener" Terwijl de druk van buiten alsmaar toeneemt, zit het onderzoek al snel op een dood spoor.

Ten einde raad doet Bosmans een beroep op zijn oude collega en vriend Dirk Deleu, een toprechercheur die tijdens een vorige zaak in ongenade is gevallen bij de hogere politie-instanties. Deleu en Bosmans herenigd. Een te duchten team. Samen speuren ze naar de ziekelijke doder, maar ze slagen er niet in hem te identificeren. Omtrent zijn motieven tasten ze in het duister. Deleus inlevingsvermogen brengt hem op het spoor van de dader maar leidt hem ook naar de rand van de afgrond. We komen terecht in een carroussel van corrupte politici, malafide journalisten, omgekochte substituten en een falend gerechtelijk apparaat.

Door via Crimezone.nl je boeken te bestellen bij Bol.com, steun je je favoriete thrillersite.

Recensie
4
IJzingwekkende spanning
Onderzoeksrechter Jos Bosmans wordt in Mechelen geconfronteerd met het 'werk' van een losgeslagen seriemoordenaar. De manier waarop de slachtoffers aan hun einde komen bezorgt de psychopaat in de pers al gauw de bijnaam 'de Uitbener'.
Het tempo waarin de gruweldaden elkaar opvolgen plaatst Bosmans zodanig onder druk, dat hij noodgedwongen beroep doet op de hulp van zijn vriend en oud-collega Dirk Deleu. Deze heeft zich in de Ardennen teruggetrokken nadat hij in een vorige zaak in de problemen kwam met de politieleiding. De moorden stapelen zich op, de politie heeft geen enkele aanwijzing en de druk van de openbare opinie wordt met het uur groter. Als Deleu zich stap voor stap inleeft in de denkwereld van de dader, komt er eindelijk schot in de zaak. Maar de tol voor de meester-speurder is zwaar.

Een bloederig drama waarin niet enkel de speurders tot het uiterste moeten gaan. De onmenselijke slachtpartijen en de totale absurditeit van het 'ceremonieel' dat ermee gepaard gaat, brengen de lezer onmiddellijk onder hoogspanning. Het is een uitputtingsslag tussen een satanische moordenaar en een ontredderd politieapparaat en het einde is op z'n zachtst gezegd onverwacht.

Zelfs de schalkse manier waarop collega-auteur Aspe en oud-voetballer Johan Devriendt even door het beeld passeren, kan de ijzingwekkende spanning niet breken. Je leest dit boek niet in een gemakkelijke zetel. Je gaat van de eerste tot de laatste bladzijde op het randje van je stoel zitten.

Een sterk verhaal. Niet voor gevoelige zielen.
14/06/2003
Lezersrecensie
Naakte zielen
24/10/2012
3
Op het eerste zicht een aanrader met uiteindelijk een onvoorspelbaar einde! Het boek ‘naakte zielen’ vormde het debuut uit 1999 voor auteur Luc Deflo. Het lijkt geen spannend boek maar verdiend toch een pluim door de spannende ontknoping die niemand ooit verwachte. Ook al was dit nog maar zijn eerste psychologische thriller, toch kreeg hij meteen al een nominatie voor de Hercule poirotprijs te pakken met dit boek.

27 Februari 1958 werd Luc Deflo in Mechelen geboren. Hij is getrouwd met Maria Marchan en is ondertussen vader van twee dochters. In het begin schreef Deflo vooral scenario’s en toneelstukken zoals: ’Home Sweet Homo’, ‘Mannen en vrouwen’,’De ontspoorden’ en ‘Slakken’. In 1999 koos hij voor een nieuwe wending in zijn carrière. Hij wekte de twee personages, Bosmans en Deleu, tot leven en liet hen de hoofdrol spelen in zijn verhaal.
Na de boeken, bevroren hart, lokaas, kortsluiting, sluipend gif, onschuldig en copycat, koos Deflo voor een andere hoofpersonages. ‘De cel 5’, vijf speurders die opzoek gaan naar verdwenen kinderen, zouden vanaf nu de hoofdrol spelen in zijn boeken. Tot nu toe heeft de schrijver nog 13 boeken bijgeschreven.
In 2004 en 2006 werden zijn boeken ‘sluipend gif’ en ‘ademloos’ genomineerd voor de Hercule poirotprijs maar in 2008 won hij deze prijs pas echt voor het boek ‘pitbull’.
Het boek ‘naakte zielen’ gaat over twee mysterieuze familiemoorden waarbij de familie ‘Poulders’ en de familie ‘Verbist’ het slachtoffer worden. Bosmans weet zich geen raad met deze zaak en zoekt zijn collega, Deleu, opnieuw op ook al weet hij dat Deleu een loopbaanonderbreking heeft genomen. Mechelen kampt met een seriemoordenaar en Bosmans heeft Deleu nodig om deze zaak te kunnen oplossen.
De dader laat telkens religieuze tekens en een heleboel sporen achter op de plaats van de misdaad maar een verdachte of een motief vinden ze op het eerste zicht niet. Door buurtonderzoeken ontdekken ze een verdachte meteropnemer bij een oud vrouwtje die over de familie Verbist woont. Hoe meer mensen ze ondervragen hoe dichter ze bij de dader komen. Al gouw wordt duidelijk dat de gezinnen enkele gelijkenissen vertonen. Het zijn twee jonge koppels, de vrouwen zijn beiden zwanger, ze hebben al kinderen en ze nemen het niet zo nauw met ‘trouw zijn aan hun partner’.
Uiteindelijk blijkt dat een religieuze gek al deze moorden op zijn geweten heeft, maar niet alles is wat het lijkt in het boek.
Het verhaal wordt verteld vanuit een alwetend standpunt die alles gedetailleerd beschrijft. Ik vond dat heel vervelend omdat bijna elk hoofdstuk over iemand anders of over helemaal een andere situatie ging en het boek zo moeilijk te volgen was. Ook het getailleerd beschrijven vond ik een minpunt omdat uiteindelijk het boek te langdradig wordt.
Het lijkt alsof het boek in het midden verzwakt door gebeurtenissen in het verhaal die niet echt spannend zijn of die ik helemaal overbodig vond. Zoals bijvoorbeeld de beschrijvingen over de vakanties van de Deleu en zijn gezin en de beschrijvingen van de gezinsproblemen van Bosmans.
Het spannende en onverwachte einde van het boek maakt het boek veel beter dan ik verwachte. Je denkt vanaf het midden tot bijna het einde dat je zeker weet wie de dader is maar dan blijkt dat niet zo te zijn. Dat vond ik leuk omdat ik uiteindelijk het boek dan toch wel vlotjes kon verder lezen en dat was in het midden niet zo. Naar mijn mening had er wel eerder zo’n onverwachte wending mogen voorkomen in het boek maar omdat dat niet gebeurde werd de spanning wel stilletjes aan tot op het einde opgebouwd.

Hieruit kan ik besluiten dat ik het zou aanraden aan mensen die houden van gedetailleerde beschrijvingen en opbouwende spanning tot het einde. Zelf ben ik hier niet zo’n fan van maar het einde verraste me echt en dat gaf mij toch het gevoel dat dit geen slecht boek was.
Naar mijn mening had het wel een beter boek geweest moesten er meerdere spanningsmomenten inzitten. Dit boek is volgens mij geschikt voor mensen die houden van lange verhalen waarin ze alles over iedereen te weten komen. Ik vond het wel leuk om alles te bekijken ‘van bovenaf’ maar de het was naar mijn mening soms moeilijk om heel het verhaal te volgen.Kortom naar mijn mening is dit een redelijk goed boek, maar ik zou het geen tweede keer lezen omdat ik het midden een beetje saai vind.
Naakte zielen
18/07/2012
3
Naakte Zielen uit 1999 is het thrillerdebuut van Luc Deflo. Het is het verhaal van speurder Dirk Deleu en onderzoeksrechter Jos Bosmans, die een seriemoordenaar op de hielen zitten. Met een stiletto en een fileermes moordt hij hele gezinnen uit. In Mechelen wordt het gezin Poulders op gruwelijke manier afgeslacht. Ten einde raad doet Bosmans een beroep op zijn oude collega en vriend Dirk Deleu, een toprechercheur die tijdens een vorige zaak in ongenade is gevallen. Een paar dagen later wordt een nieuwe moord gepleegd, ditmaal op de familie Verbist. Deleu ziet veel overeenkomsten tussen de eerste en de tweede reeks moorden: de vrouw was zwanger en hun foetus is verwijderd, alleen bij de eerste familie wist niemand, dat ze zwanger was, zelfs de anatoom- pathaloog had het over het hoofd gezien, omdat ze abortus had gepleegd. Voor Deleu en Bosmans wordt de druk steeds groter om de dader te pakken. Het onderzoek zit al snel op een dood spoor. Deleu kruipt in de huid van de moordenaar, in de media "De Uitbener" genoemd. Hij kan echter niet voorkomen, dat er nog meer mensen worden vermoord.

Naakte zielen leest gemakkelijk weg. Het verhaal wordt verteld uit verschillende perspectieven, ook uit die van de dader, maar vooral de overdenkingen van Deleu worden uitgebreid verteld, soms een beetje te uitgebreid. Vanaf het begin zit de spanning er in. Echter halverwege is al duidelijk wie de moordenaar is en dat vond ik wel jammer. Dat deed wel af aan de spanning: 3,5 ster.
Naakte zielen
06/11/2011
4
Naakte zielen is geschreven in 1999 en Luc Deflo maakte met dit boek meteen zijn debuut als misdaad-schrijver. Naakte zielen was zijn eerste psychologische thriller die ook genomineerd werd voor de Hecu-le Poirotprijs. Een jaarlijkse prijs voor de beste Vlaamse misdaadroman, gebaseerd op een detective uit de boeken van Agatha Christie. Luc Deflo woont in Mechelen, tevens ook de plaats waar het allemaal om draait in het boek. MMG, (Multimediagroep), zal Naakte zielen ook verfilmen. Met ondertussen al achttien boeken op zijn naam is Luc Deflo een van de meeste bekende Vlaamse schrijvers. In 2008 heeft gij de Hercule Poirotprijs gewonnen voor zijn boek, Pitbull.
Naakte zielen gaat over het de twee speurders, Deleu en Bosmans, die telkens wederkeren in elk boek van Luc Deflo. Deze keer is het Bosmans die bezig is met een moordzaak, namelijk zwangere vrouwen die op een gruwelijke wijze vermoord worden. Deleu, die zich teruggetrokken had in de Ardennen, wordt al gauw ingeroepen door Bosmans, samen proberen ze tot de ontknoping te komen. Dit blijkt he-lemaal niet zo simpel te zijn, hoewel Deleu bij de eerste moord op een vrouw van de familie Poulders, al meteen een aantal kenmerken opmerkt. Twee dagen later wordt er opnieuw een vrouw vermoordt, ditmaal bij de familie Verbist. Deleu merkt meteen op, dat de kenmerken hier ook wederkeren : zwan-gere vrouw, opengesneden buik, foetus weg, baarmoeder weg, broodkruimels, … De derde moord, een moord op twee tieners, past helemaal niet in het rijtje van de andere moorden, ze vermoeden dat een politieman achter de moord zit. Bij de laatste moord worden twee vrouwen vermoord, Maggie en haar buurvrouw, opnieuw met dezelfde kenmerken. Deleu en Bosmans hebben een potentiele verdachte in het hoofd, pastoor Hermans, die via zijn biechtstoel te weten kwam, welke vrouwen zwanger waren. Kunnen Deleu en Bosmans deze zaak oplossen?
Ik kan niet meteen zeggen of dit boek in het werk van Deleu past, omdat dit het eerste boek is. Aange-zien zijn andere boeken ook continu draaien rond de speurders Deleu en Bosmans, kan je de lijn wel verder trekken. Al zijn andere boeken draaien uiteraard ook rond bizarre moorden, die steeds iets met elkaar te maken hebben, die in verband staan met elkaar door middel van telkens wederkerende ken-merken.
Luc Deflo gaat in zijn boeken zeer grondig tewerk. Hij denkt na over de gedachtengang van de persona-ges, die dan ook zeer gedetailleerd beschreven wordt. Vandaar ook dat zijn boeken worden onderge-dompeld in de categorie van psychologische thrillers. Misschien is dit ook een soort van tactiek zodat de lezer zich kan terugvinden in sommige personages, hopelijk dan vooral in de gedachtengang van de speurders en niet in die van de moordenaars.
Deflo betrekt ook de lezer bij het verhaal, hij zet de lezer aan tot nadenken. Hiermee bedoel ik, doordat Deflo ineens een derde moord doet verschijnen, die totaal niet in verband staat met de andere moor-den, zet hij de lezer aan tot nadenken. Het wekt een heel aantal waaromvragen op bij de lezer en zo wil deze ook absoluut verder lezen.
Van spanning is er voldoende te merken in de boeken van Deflo. Hij wekt spanning op door de lezer nieuwsgierig te maken naar de afloop, ook door de lezer net genoeg informatie te geven. Zo krijgt de lezer zin in het verhaal, hij wil zelf mee nadenken over hoe het gaat aflopen, spanning tot en met! De structuur en opbouw van het verhaal is nogal vreemd. Hoewel de motieven en de identiteit van de moordenaar vrij snel vrijgegeven worden, in de helft van het boek, blijft het boek toch spannend. Waar-door Deflo meteen nieuwsgierigheid opwekt bij de lezer. De pittige dialogen en de plot waar enkele vra-gen bij gesteld kunnen worden, zijn natuurlijk ook twee zeer belangrijke factoren die moeten leiden tot de nodige spanning.
Doordat er gebruik gemaakt wordt van een ik-perspectief, wordt de lezer ook precies werkelijk bij de dialogen en gesprekken betrokken. Ook wordt er regelmatig gebruik gemaakt van een auctorieel vertel-standpunt. Een soort van tussenpersoon dat geregeld iets vertelt, tussen de dialogen en gesprekken door. De doorslaggevende factor die van dit boek een absolute topper maakte, was de samenhang van de moorden en de verbanden ertussen, tevens ook één van de verhaalaspecten. Doordat de moorden telkens met elkaar in verband stonden, leek het precies makkelijk om tot een conclusie te komen en de moordenaar te vinden, maar toch bouwde dit vooral spanning op.

Zoals ik al eerder vermeld heb, vond ik dit boek geweldig om te lezen. Ik ben zeer onder de indruk van Luc Deflo, omdat dit zijn eerste boek was en meteen een kanjer van een thriller. Eerder had ik al bevro-ren hart gelezen en zelfs toen was ik al onder de indruk. De blijvende terugkeer van de twee speurders, Deleu en Bosmans, sporen ook aan om de andere boeken te lezen. Pittige dialogen, samenhang en ver-band tussen de moorden, absoluut geen gebrek aan spanning, de gedetailleerde beschrijvingen van de moorden, de gedachtengang van moordenaar en speurder, … allemaal factoren die van dit boek een aanrader maken. Simpelweg, Luc Deflo weet zijn lezers bezig te houden.
Bibliografie : DEFLO, L., Naakte zielen, 1ste druk, Manteau, Brussel-Antwerpen, 1999.
Naakte zielen
19/07/2011
2
Goed boek, maar ik ga akkoord met wat Philippe zei. Vorig jaar Red Dragon gelezen, en nu eerder toevallig 'Naakte Zielen'. Déja-vu. Wat ik vreemd is dat niemand anders dit gemerkt heeft. Deflo heeft zelfs de moeite niet genomen om er een einde aan te breien. Hij stopt op het moment waarbij de moordenaar (Francis Dolarhyde in Red Dragon of de priester in Deflo's boek) zijn verblijfplaats in de fik steekt.
Naakte zielen
06/02/2006
5
Eindelijk heb ik een echte Vlaamse thrillerauteur gevonden. Vergeet Geeraerts met zijn wijsneuzerige asterixen, vergeet Aspe met zijn platte soap. Naakte zielen is weergaloos. echt. Subliem. ik heb genoten van elke letter. ik ga morgen meteen op zoek naar meer werk van Deflo. Subliem!!!!

1 2 3


Login
om een recensie te schrijven. Geen login? Registreer je dan.