" />

De rekening

Thriller auteur
Thriller details
De rekening
(Bad Luck and Trouble, 2007)
De nasleep van de aanslagen van 9/11 heeft ook het leven van Jack Reacher ingrijpend veranderd. Hij heeft naast een opvouwbare tandenborstel nu ook
een identiteitsbewijs nodig in zijn reizigersbestaan. Toch doet hij nog steeds zijn best zo ongrijpbaar mogelijk te zijn.

Als een lid van zijn oude legeronderdeel er desondanks in slaagt Reacher een bericht in handen te spelen, weet hij dat het dodelijk serieus moet zijn.
Een van zijn oude maten is in de val gelokt en op gruwelijke wijze vermoord.
Nu moet Reacher de overgebleven Special Investigators bij elkaar zien te krijgen, want een dergelijke misdaad kan niet ongewroken blijven. Eens een team, altijd een team: de rekening moet vereffend worden. Maar het lijkt wel of de vijand steeds net één stap voor is op deze levensgevaarlijke missie...

Door via Crimezone.nl je boeken te bestellen bij Bol.com, steun je je favoriete thrillersite.

Recensie
2
Snelheid gaat boven geloofwaardigheid. Toch ging er langzaamaan iets knagen bij deze lezer.
Ruim tien jaar geleden ontstond hij in het hoofd van Lee Child. Min of meer uit noodzaak, want Child had na zijn ontslag bij de Britse televisie geen inkomen meer. Hij bedacht een stoere, sterke en slimme ex-militair zonder vaste woon- en verblijfplaats. Natuurlijk moest hij Jack heten. Jack Reacher. Eén meter zesennegentig lang, bijna 110 kilo met een borstomvang van 127 centimeter.

De rekening is het elfde boek met deze haast bovenmenselijke hoofdpersoon. Alle delen zijn wereldwijd enorme verkoopsuccessen. De recensenten werken zich in het zweet bij het zoeken naar nog niet gebruikte lovende woorden. Zelfs bij het uiterst kritische Vrij Nederland lijkt een sterrenregen op de boeken van Child voorgeschreven. Zou De rekening de spreekwoordelijke uitzondering op de regel zijn?

Deze keer zwerft Jack rond in het westen van Amerika. Hij is bijna platzak. In verwondering ziet hij dat de geldautomaat een banksaldo van meer dan 1000 dollar belooft. Een oud-collega van de afdeling “Special Investigators” van de militaire politie blijkt op deze enig mogelijke manier de hulp van Jack in te roepen. Even later is Jack verwikkeld in een wereldvredebedreigend steekspel, waarbij niets of niemand wordt ontzien. En dat is nu precies het spel waarin Jack op zijn best is. Jammer voor de tegenspelers.

De rekening plaatst de lezer in de keiharde wereld van moedige mannen en vrouwen, waar geen millimeter ruimte is voor emotie. Onder het - in het Nederlands toch iets minder sterk overkomende - motto: “Handen af van de Special Investigators”, wil Jack met zijn collega's wraak nemen op de gruwelijke moord op één van de vroegere leden. Dat dit gaat lukken, staat van tevoren natuurlijk vast. De aanpak, daarin zit de spanning.

Lee Child kan spannend schrijven. In korte hoofdstukken met steevast een cliffhanger trekt hij de lezer door het verhaal. En dat is goed, zo hoort het in de actiethriller. Snelheid gaat boven geloofwaardigheid. Toch ging er langzaamaan iets knagen bij deze lezer. Door de superieure kwaliteiten van Jack en zijn vrienden lukt alles. Het ene gelikte plan is nog niet uitgevoerd of het andere is al bedacht. Dus waarom moet het allemaal zo lang duren? Met al die slimheid, al die durf, al die goede contacten en met al die juiste wapens binnen handbereik, had de finale toch veel eerder kunnen plaatsvinden? Er is geen enkele kans op een streep door de rekening die Jack aan zijn tegenstanders wil presenteren. En dat laat een zeer onbevredigend gevoel achter.
13/10/2007
Lezersrecensie
De rekening
17/10/2011
3
Dit was weer een onvervalste Lee Child met Jack Reacher in de hoofdrol. In dit boek is hij niet in zijn eentje op wraaktocht, maar werkt hij samen met 3 leden van zijn team uit zijn militaire periode. Op het moment dat het boek begint is hij, zoals gewoonlijk, alleen op pad; alleen vergezeld van een tandenborstel en - sinds 9/11 - van een identiteitsbewijs. Wanneer hij merkt dat er geld op zijn bankrekening is gestort blijkt het bedrag een bepaalde code te herbergen - een oproep om hulp van een voormalig lid van zijn team van Special Investigators. Een ander lid van het team is vermoord en dan treedt hun vroegere strijdkreet in actie: handen af van de Special Investigators. Van verschillende kanten wordt de roep om hulp beantwoord en met zijn vieren gaan Reacher en zijn mensen de strijd aan met de moordenaars van hun vriend.

<b>De rekening</b> is weer een prima boek van Lee Child, maar voor mij niet zijn allerbeste. Ik werd minder gegrepen door het verhaal en het leek voor mij iets te veel op de automatische piloot geschreven. Er zaten te weinig verrassingen in het verhaal. Desalniettemin een hele dikke voldoende en gauw op zoek naar een volgend boek van Child!
De rekening
16/10/2007
3
“…denk als hem, gedraag je als hem en beredeneer wat je, als dader zou hebben gedaan.”
De ware fans herkennen dit als een wereldberoemde uitspraak van hun idool, Jack Reacher. Als boreling van Lee Child kan er in het elfde verhaal van deze reeks, De rekening, weer met volle teugen genoten worden van de ex-militair.
In tien voorgaande verhalen liet Child zijn volgelingen smullen van de spijkerharde avonturen van deze mannetjesputter. Uiterlijk zonder enige vorm van emotie, maar vaak overlopend van wraakgevoelens, is hij bereid tot het uiterste te gaan wanneer gerechtigheid om boete en straf schreeuwt. En of je in handen van Jack Reacher nog om spijt kunt gillen, hangt helemaal af van het feit of je de daar nog de gelegenheid voor krijgt. Hoogste tijd om te gaan ontdekken hoe Lee Child in de huid van Jack Reacher zijn slachtoffers de rekening laat voldoen.

Jack ontvangt een onverwachte geldstorting op zijn rekening die hem direct aan een code doet denken. Een code die de ontvanger oproept zo snel mogelijk andere leden van de Special Investigators op te zoeken. Aan deze speciale eenheid heeft Reacher leiding gegeven in zijn militaire periode. Wanneer blijkt dat een lid op een vreselijke manier aan zijn einde is gekomen, neemt hij al snel de verplichting op zich om de daders van deze laffe daad op te sporen en de rekening voor hun actie te presenteren. Met het verzoek om op passende wijze hun schuld te voldoen, bij voorkeur per direct.

Lee Child lukt het al ruim tien jaar om met regelmaat zijn lezers te verrassen met nieuwe avonturen van zijn geesteskind, Reacher. Je zou verwachten dat er een verzadiging op gaat treden bij schrijver en/of lezer. Niets blijkt minder waar. Deze ruwe bolster blanke pit bezit een dermate grillig karakter dat voor hem plaats is in ieder avontuur. En daar ontbreekt het in de fantasie van Child niet aan. Vechtend en speurend laat hij zijn geweten spreken en vecht in groepsverband voor gerechtigheid. Sterk teamwork dat zorgt voor het corrigerende werk. Soms met een vleugje humor, andermaal met Rambo-achtige scènes maar altijd vanuit een eerlijke geest. En ook al zijn de meeste spelers toch een slordige tien jaar ouder geworden, ze blijven aantrekkelijk, sportief, snel en sterk. Er is dus nog geen sleet te ontdekken. Child staat opnieuw garant voor een paar uurtjes stoer en mannelijk leesplezier.
De rekening
04/08/2007
4
Lee Child stelt nooit teleur. Dit keer laat hij Jack Reacher samen met zijn voormalige legervrienden onderzoeken waarom een aantal van hun andere legervrienden verdwenen of vermoord zijn.
En voorwaar, Jack Reacher begint menselijke trekjes te vertonen. Hij twijfelt of hij wel zo'n goed bestaan heeft gekozen als zwerver als hij ziet hoe goed zijn legervrienden het doen. Zijn zinnen zijn iets langer dan gewoonlijk. Hij vraagt of een bepaalde pet hem wel goed staat.
Wat niet veranderd is, is zijn wraakengelmentaliteit. En zo zien zijn fans hem toch het liefst?
De rekening
12/07/2007
4
Jack Reacher is een onwaarschijnlijk harde, stoere held.
Ik noem het altijd James Bond met een HBO-officiersopleiding.
Lees vooral de hele serie en begin met Jachtveld.

De rekening is deel 11 en deze keer begaan mensen de onwaarschijnlijke domheid om oude legermaten van Reacher te krenken. Krenken op een zodanig hartstoppend wrede manier in de eerste pagina's, dat we bijna voor ze hopen dat Reacher er nooit achter zal komen.

Maar Reacher komt er achter en zweert samen met drie andere oud MP's dure wraak. Handen af van de Special Investigators.
Reacher en zijn collega's zijn een goed geoliede search & destroy-machine die heel nijdig en vastbesloten is.

Child werkt toe naar een zinderende snoeiharde finale die totaal bevredigt.
De maten zijn bloedig gewroken en het kwade is gestopt.
Lee Child creëert elk jaar een verhaal op een steeds eenzamer, hoger niveau, telkens overtreft hij de hoge verwachtingen van Reacher Creatures (fans) wereldwijd. Hoewel de reeks ook enkele mindere delen kent, staat ze nog steeds op enorme hoogte. Als Child een wat minder crispe Reacher aflevert, is die nog altijd spannender dan veel anderen.
De rekening is een hele prettige kennismaking, en een koekje voor de liefhebbers van de reeks. Er zit maar één heel groot nadeel aan Reacher: Weer een jaar wachten!
De rekening
12/05/2007
5
Onvoorstelbaar hoe Child telkens weer een onwaarschijnlijk maar volstrekt geloofwaardig verhaal weet te componeren. Ik heb de Engelse versie in een keer uitgelezen en word altijd weer meegesleept door de tomeloze vaart die in stand wordt gehouden. Helaas is afloop deze keer niet het sterkste gedeelte en blijkt Reacher toch ook enkele menselijke trekjes te hebben. Verbaas me er wel over dat de vertaling zo laat uitkomt, anders gezegd meer dan half jaar na verschijning origineel. Basistekst moet toch zeker eind 2006 al beschikbaar zijn geweest!


Login
om een recensie te schrijven. Geen login? Registreer je dan.