" />

Een stil geloof in engelen

Thriller auteur
Thriller details
Een stil geloof in engelen
(A Quiet Belief in Angels, 2009)
Augusta Falls, Georgia, 1939. De twaalfjarige Joseph Vaughan hoort dat een meisje uit zijn klas op brute wijze is vermoord. Het blijkt de eerste in een reeks van tien moorden op jonge meisjes te zijn die het kleine dorp gedurende een decennium in de greep zullen houden.
Joseph voelt zich moreel verplicht iets te doen, en richt The Guardians op, een groep kinderen die vastbesloten is om de inwoners van Augusta Falls te beschermen tegen het kwaad dat hun kleine gemeenschap is binnengedrongen. Maar de moordenaar wordt niet gevonden en machteloos moeten ze toezien hoe het ene slachtoffertje na het andere uit hun midden wordt weggerukt.
Het dorp is gebroken van verdriet, en zelfs nadat het moorden is gestopt trekt de schaduw die over Josephs leven geworpen is niet op. Pas vijftig jaar na de eerste moord volgt er een ontknoping, wanneer Joseph de confrontatie aangaat met datgene wat hem zijn hele leven achtervolgd heeft.

Door via Crimezone.nl je boeken te bestellen bij Bol.com, steun je je favoriete thrillersite.

Recensie
3
Weinig ‘grijpkracht’
De verwachtingen waren hooggespannen toen ik Een stil geloof in engelen opensloeg. Een prachtige titel, een mooi omslag, en de veelbelovende setting in klein dorpje in Georgia, in het zinderende zuiden van de Verenigde Staten. Ik was dan ook een klein beetje teleurgesteld toen bleek dat deze literaire thriller me niet meteen bij de strot greep; het is een verhaal dat heel langzaam, beetje bij beetje, op gang komt.

Na een korte proloog en twee pagina’s van iets dat een losse flard van gedachten in het heden lijkt, gaan we terug in de tijd, naar 1939. De ik-figuur, Joseph Vaughan, is dan twaalf jaar oud, en heeft net zijn vader begraven. Joseph is anders dan andere kinderen: hij heeft een scherpe, observerende blik en kan heel aardig schrijven. Op het plattelandsschooltje ontfermt de enige juf zich over hem; zij stimuleert hem om verhalen te gaan schrijven.

We volgen Joseph terwijl hij ouder wordt, en van een rustig kind in een slungelige puber verandert. Hij worstelt met het verlies van zijn vader en de band die zijn moeder lijkt op te bouwen met de buurman, maar er is iets gaande in het stoffige Augusta Falls waarbij dat slechts kleinigheden lijken. Een meisje uit Josephs klas wordt vermoord, en zij blijkt slechts de eerste te zijn in een reeks van moorden. Terwijl Joseph opgroeit, verdwijnt er elk jaar wel een meisje, dat vervolgens in stukken gehakt wordt teruggevonden. Joseph ontdekt één van de verminkte lichamen, en vanaf die tijd belooft hij te proberen de kinderen uit het dorp te beschermen. Dat blijkt een belofte die hem blijft achtervolgen.

Hoewel de gebeurtenissen in Josephs leven er niet om liegen, blijft het verhaal een enigszins kabbelend tempo houden. Je voelt de lome hitte van Georgia bijna opstijgen van de pagina’s, en hoewel dat helemaal past bij het verhaal, zorgt het er ook voor dat er maar geen tempo in komt. Het duurt een eeuwigheid voordat je als lezer echt in het verhaal getrokken wordt.
Tegen die tijd heeft Joseph een mensenleven aan ellende achter de rug, en toch is hij dan pas eenentwintig. Hij vertrekt naar New York, en eindelijk lijkt het hem mee te zitten. Toch achterhaalt zijn verleden hem telkens weer, en uiteindelijk blijkt dat niet alleen Josephs eigen geesten hem achtervolgen. Pas tegen de ontknoping, wanneer Joseph vijftig jaar na de eerste moord in Augusta Falls ontdekt wie zo’n grote stempel op zijn leven heeft gedrukt, begint het verhaal echt te leven.

Wanneer de auteur dat eerder had kunnen bewerkstelligen, had deze literaire thriller (want dat is het zeker) wellicht vier sterren verdiend. Het gebrek aan ‘grijpkracht’ en het feit dat sommige delen wel heel erg bedacht, bijna afleidend poëtisch, geschreven zijn, maakt echter dat Een stil geloof in engelen het toch met drie sterren moet doen. Maar de titel blijft prachtig!

09/03/2009
Lezersrecensie
Een stil geloof in engelen
13/06/2013
5
“Een stil geloof in engelen” is een verhaal, wat verteld wordt door Joseph Vaughan, een schrijver, over zijn eigen leven, welke beheerst wordt door een tragedie. Hij groeit op in een klein stadje Augusta Falls in Georgia, Amerika. De dood nam Josephs vader in de zomer van 1939, toen hij elf jaar was, net nadat hij een witte veer gevonden had, misschien was die wel van een engel. Terwijl er in de rest van de wereld een oorlog gaande is, komt de Dood in de jaren erop volgend verschillende keren langs in de buurt. Er wordt bijna elk jaar wel een meisje vermoord. Joseph heeft er zelfs één gevonden. Ze worden misbruikt en dan als oud vuil weggegooid en vernietigd. Dat bezorgt hem nachtmerries. Hij wil er iets aan doen als hij tiener is en samen met vier vriendjes richten ze “De guardians” op. Ze beloven, dat ze er alles aan zullen doen om de meisjes in de gaten te houden, zodat het niet meer gebeurt. Zijn buurmeisje wil hij extra in de gaten houden, want zij is kwetsbaar. Als er dan een Joods meisje wordt vermoord, verdenken de mensen Josephs buurman, een Duitse boer Gunther Kruger, zonder bewijs, maar eigenlijk meer door de spanningen van de tweede wereldoorlog. Ze branden hun huis plat en daarmee vermoorden ze het buurmeisje, die Joseph had gezworen te zullen beschermen. Zijn hele leven zal gekleurd zijn door zijn gevoel van mislukking, dat hij niets aan de moorden kon veranderen. De familie Kruger verlaat het stadje en de mensen denken, dat het moorden nu eindelijk zal ophouden. Toch gebeurt het weer en er wordt geen dader gevonden. Pas na jaren houdt het op en dan denken ze de dader te hebben gevonden, terwijl die zich verhangen heeft in de schuur. Als Joseph 21 is verlaat hij Augusta Falls om een nieuw leven te beginnen als schrijver in New York, zo jong nog en al een heel leven achter de rug hebbend. Maar zijn verleden laat hem niet met rust. Ook in New York zit de Dood hem op de hielen.

Dit was het eerste boek, wat ik gelezen heb van Ellory. Wat een mooi verhaal. De stijl van schrijven is met heel mooie zinnen, een echte literaire thriller dus, maar ook een roman. Zeker geen doorsnee thriller. Je beleeft Joseph’s angsten en schuldgevoel. Het leven in een plattelandsgemeenschap in de Verenigde Staten wordt goed omschreven, zodat je zou verwachten, dat de schrijver daar ook woont, maar dat is niet zo, want Ellory is een Engelsman. Als je de biografie van Ellory leest, dan zie je, dat hijzelf ook een moeilijk leven heeft gehad als kind. Hij weet waar hij over schrijft, over eenzaamheid en hoe mensen kunnen zijn. Het plot is niet echt super spannend, maar het weet je van het begin af aan te boeien. Er komen onverwacht toch weer wendingen in het verhaal, zodat je schrikt, wat Joseph nu weer overkomt.

“Een stil geloof in engelen” is een prachtig verteld verhaal. Eén van de beste thrillers, die ik de laatste tijd gelezen heb, vijf sterren meer dan waard.
Een stil geloof in engelen
30/04/2013
5
Een stil geloof in engelen is het levensverhaal van Joseph Vaughan. Op jonge leeftijd, Joseph is dan twaalf jaar, krijgt hij te horen dat een meisje uit zijn klas is vermoord. Deze moord is, zo zal later blijken, niet de enige die plaats zal vinden.

Joseph trekt zich deze moorden aan en wil daar wat aan doen. Samen met een aantal vrienden probeert hij de inwoners van Augusta Falls te beschermen, maar dat loopt op niets uit. Om alle ellende proberen te vergeten vertrekt Joseph naar New York. Aanvankelijk gaat dat goed, maar het lijkt of de dood hem blijft achtervolgen.

Vele jaren later keert Joseph terug naar de plaats waar hij is opgegroeid. Maar zijn verblijf daar is van korte duur. Hij gaat terug naar New York, maar blijft volhardend om de moordenaar van alle meisjes te vinden.

Het boek schetst een mooi, en waarschijnlijk goed, beeld van het Georgia uit de jaren '40/'50. En misschien wel van het hele zuidelijke deel van de Verenigde Staten in die tijd. Hoewel er een aantal moorden worden gepleegd, heeft het boek meer weg van een roman dan van een thriller. Waarbij dan wel een mate van spanning aanwezig is. En ook nog eens een verrassend plot.

Een stil geloof in engelen is een boek dat je in je greep houdt. Ik heb het dan ook met veel aandacht en plezier gelezen. Wat mij betreft een echte aanrader.
Een stil geloof in engelen
29/01/2013
5
Soms komen er boeken op je pad, waarvan je achteraf heel erg blij bent dat je ze gelezen hebt. Een stil geloof in Engelen van R.J. Ellory is er zo een. Wat een prachtig boek is dit. Het is wellicht een boek dat ik op basis van de voorkant niet zelf uitgezocht zou hebben, maar dat zou reuze zonde zijn geweest.

Ellory heeft in iets meer dan 400 pagina's een prachtig verhaal neergezet dat je van begin tot het einde in zijn greep houdt. Het heeft kenmerken van een goeie thriller maar ook van een niet weg te leggen roman in zich. Naast spannende en huiveringwekkende stukken, zit je ook geregeld met een brok in je keel.

Het verhaal speelt zich af in de jaren '40 en vertelt het grootste deel van het leven van Joseph Vaughan. Als Joseph nog een tiener is, worden er in het dorp waar hij woont verschrikkelijke moorden gepleegd. De slachtoffertjes zijn telkens jonge meisjes in de leeftijdscategorie van 9 tot 12. De verdachtmakingen gaan al snel de ronde en als stoere jonge knul besluit hij met zijn vrienden The Guardians op te richten en te waken over hun dorpje. Helaas blijven de moorden elkaar in rap tempo opvolgen. De tijd verstrijkt en Joseph besluit op een gegevens moment naar New York te verhuizen. Weg van alle herinneringen, denkt hij. Als hij daar zijn leven weer enigszins op de rails heeft, blijken de moorden niet gestopt. Zijn vriendin wordt dood aangetroffen op hun kamer. Joseph is verdachte nummer 1 en wordt veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens moord. Eigenlijk begint het verhaal hier pas echt.

Het is moeilijk niet het hele verhaal weg te geven nu ik het boek met zoveel enthousiasme gelezen heb, maar ik raad een ieder dit boek aan. Geweldig echt! Hoe CZ op 'slechts' 3 sterren is gekomen is me niet geheel duidelijk, maar wat mij betreft verdient dit boek een 10 met een griffel. Vandaar 5 sterren.

Plot: 5 sterren
Spanning: 4 sterren
Leesplezier: 5 sterren
Schrijfstijl: 5 sterren
Originaliteit: 5 sterren
Psychologie: 5 sterren
Een stil geloof in engelen
29/01/2013
5
Als voorproefje op de M&G en leesclub van ‘Bekraste zielen’ van R.J. Ellory, het boek ‘Een stil geloof in engelen’ gelezen. Wauw wat een boek. Joseph Vaughan neemt je tijdens zijn laatste levensuurtjes mee in een terugblik van zijn leven. Je wordt meegezogen in een lawine van gevoelens en emoties, je bent getuigen van zijn onschuldige jeugd, verdriet, angst, mooie aandoenlijke momenten, liefde en leed. Je voelt de onmacht en onrechtvaardigheid en uiteindelijk ook gerechtigheid. Het boek is fictie, maar leest als een autobiografie. Het plot is niet echt super spannend, maar weet je van het begin tot het einde te boeien. R. J. Ellory kan componeren met letters, schilderen met woorden en beeldhouwen met zinnen. Wat mij betreft een ware literaire kunstenaar.
Ik ben benieuwd of R.J. Ellory dit schrijvers niveau in zijn andere boeken weet te evenaren, zo wil ik er wel meer lezen. Het boek krijgt van mij de welverdiende dikke 5 sterren.
Een stil geloof in engelen
28/01/2013
5
Wat betreft de inhoud is er in feite niets toe te voegen.
Toch graag dit :
Geniaal, heel grote klasse.
Dit is werkelijk een meesterwerk, zowel wat betreft spanning en plot, maar vooral de taal, proficiat trouwens voor de vertaler.

1 2


Login
om een recensie te schrijven. Geen login? Registreer je dan.