" />

Steenhouwer

Thriller auteur
Thriller details
Steenhouwer
(Stenhuggaren, 2008)
Na IJsprinses en Predikant komt Camilla Läckberg opnieuw met een spannende thriller waarin een belangrijke rol is weggelegd voor inspecteur Patrick Hedström en zijn vrouw Erica Falck. Steenhouwer laat zien hoe moorden in het verleden lang en hevig doorwerken en tot nieuwe misdaden leiden. In het Zweedse kustplaatsje Fjällbacka vindt een visser het levenloze lichaam van de zevenjarige Sara. Lijkschouwing wijst uit dat zij niet in zee is verdronken maar waarschijnlijk in een badkuip: in haar longen zit zoet water met zeepresten. Inspecteur Patrik Hedström leidt het politieonderzoek. Hij kent het meisje: zijn vrouw Erica en Sara’s moeder Charlotte zijn vriendinnen. Tijdens het onderzoek komen merkwaardige zaken aan het licht. Zo heeft Sara as in haar maag die afkomstig blijkt te zijn uit een oud, houten doosje dat van Lilian is, de oma van Sara. Het gaat om de overblijfselen van de steenhouwer Anders Andersson en van de tweelingbroers Karl en Johan, die in de jaren twintig van de vorige eeuw bij een brand omkwamen. Of werden zij eerst vermoord en werd daarna brand gesticht? En hoe houden gebeurtenissen van tachtig jaar geleden verband met de dood van Sara?

Door via Crimezone.nl je boeken te bestellen bij Bol.com, steun je je favoriete thrillersite.

Recensie
3
Familietragedie
Wie het verdriet en de hartverscheurende angsten aan het begin van Steenhouwer leest, begrijpt dat hier een schrijfster aan het werk is geweest die de emoties die zij beschrijft diep doorvoeld heeft. Steenhouwer, de derde thriller van Camilla Läckberg die in het Nederlands vertaald is, heeft dan ook een sterk persoonlijk karakter.

In Steenhouwer vindt een kreeftenvisser het lichaam van het zevenjarige meisje Sara. Hoewel het in eerste instantie lijkt of zij in zee verdronken is, blijkt bij lijkschouwing dat er zoet water en zeepresten in haar longen zitten. Conclusie: Sara is vermoord. Inspecteur Patrik Hedstrom heeft de leiding over het moordonderzoek waarbij hij keer op keer op het verkeerde been wordt gezet. De zaak wordt helemaal lastig als blijkt dat Sara ook as in haar slokdarm en maag heeft. Het gaat om de overblijfselen van de steenhouwer Andersson en de tweelingbroers Karl en Johan die beiden bij een brand omkwamen in de jaren twintig van de vorige eeuw. Een onbegrijpelijk gegeven.
Dwars door het onderzoek in het heden, loopt een verhaallijn in het verleden (1923-1963) waarin o.a. de onmogelijke liefdesrelatie tussen een eenvoudige steenhouwer Anders Andersson en de dochter van de directeur van de steenfabriek wordt beschreven. Maar wat hebben de gebeurtenissen van tachtig jaar geleden te maken met de moord op Sara in het heden? De politie heeft het er moeilijk mee.

Camilla Läckberg heeft een groots en meeslepend epos voor ogen gehad toen ze aan Steenhouwer begon. Een familiedrama zonder weerga, waarbij meerdere toekomstige generaties betrokken zouden zijn. Daarnaast heeft zij een moordverhaal willen schrijven waarbij een kleine Zweedse gemeenschap in rep en roer zou raken. Om dat te bewerkstelligen heeft Läckberg haar toevlucht moeten zoeken in een overdaad aan zorgelijke omstandigheden.
In het heden is er de afschuwelijke moord op Sara, de strijd van de plaatselijke koster Arne tegen zedeloosheid, de overspel plegende huisarts Niclas, de keiharde burenstrijd tussen schoonmoeder Lilian en haar buurman, de onbeheersbare energie-uitbarstingen van een kleine voyeur met ADHD, de haat en nijd tussen de politieagenten onderling etc.etc.
In het verleden grijpt Läckberg terug op de klassieke romance zonder toekomst waarbij een simpele steenhouwer een meisje van veel hogere stand zwanger maakt. Het zal ingrijpende gevolgen hebben voor hele generaties erna. Kortom, kommer en kwel alom.

En dat is nog niet eens al het leed dat Läckberg tevoorschijn tovert. In het begin verhaalt zij uitvoerig over de postnatale depressie van Erica, de vrouw van inspecteur Patrik
Camilla Läckberg die zelf zwaar heeft geleden onder deze afschuwelijke gemoedsgesteldheid, beschrijft de toestand van Erica pijnlijk gedetailleerd. Erica is moe, boos, uitgeput, gefrustreerd. Ze heeft pijn en is totaal niet blij met haar baby. Daar staat tegenover dat Patrik, die het lijk van het vermoorde meisje heeft gezien, zich pathetisch sentimenteel aan zijn eigen dochtertje vastklampt. Het begin van het boek is dan ook een tranendal. Emoties waaien alle kanten op en daar waar de vrouwelijke lezer zich nog kan inleven, zal de mannelijke lezer toch zwaar behoefte krijgen aan een stevige opkikker.

In flash backs, die vorm krijgen in korte hoofdstukken die vanuit wisselend perspectief zijn beschreven, wijst Läckberg terug naar het verleden, waarbij de onstuimige relatie tussen de steenhouwer en het rijke meisje uit de doeken wordt gedaan en waarbij stukje bij beetje de consequenties voor latere generaties uit de doeken wordt gedaan.

Steenhouwer is zonder meer een goed boek, maar de vaart van het verhaal heeft wel degelijk te lijden onder de vele emotionele zijstapjes die Läckberg zich veroorlooft om zelfs de minst belangrijke bijfiguren van een geloofwaardige achtergrond te voorzien. En, zoals gezegd, elke uitdieping gaat gepaard met zorgen en emoties. Iets minder ellende had het boek goed gedaan.
Dat neemt niet weg dat Steenhouwer een met zorg geconstrueerde thriller is, met een positieve hoofdpersoon (Patrik) en een verhaallijn waarin familiedrama op een perfecte wijze wordt ingepast in de thriller. Psychologisch heel sterk. Voor de liefhebbers van Elizabeth George.
04/02/2008
Lezersrecensie
Steenhouwer
19/11/2013
5
Zo spannend en meeslepend dat het verboden zou moeten worden. Ik had eigenlijk andere dingen te doen vandaag, maar kon gewoon niet stoppen met lezen, het moest uit. Camilla Läckberg slaagt er altijd het verleden in het heden te laten terugkomen. Haar karakters zijn geen clichées, geen vlakke mensen, maar altijd mensen met diepgang waarbij je de ene al leuker vindt dan de andere en ja soms ook echt een afkeer van een personage kan krijgen. Heerlijk leesvoer.
Steenhouwer
14/09/2012
4
Een visser krijgt de schrik van zijn leven wanneer hij met een van zijn fuiken het lijk van een meisje omhoog haalt. Zij lijkt te zijn verdronken maar al snel blijkt uit de autopsie dat zij is vermoord. Patrik Hedström krijgt de leiding over het onderzoek. Omdat hij het meisje, Sara, kent komt het voor hem allemaal wel heel dichtbij, zeker nu hij zelf vader is van de 2 maanden oude Maja raakt het hem extra.

Tijdens het onderzoek ontdekken ze een aantal vreemde zaken, en de groep van mogelijke daders lijkt eerst alleen maar groter te worden. Is het de vreemde man die Sara heeft bedreigt, haar oma Lilian die over een behoorlijk temperament beschikt en al jarenlang ruzie maakt met buurman Kaj, of is het toch Kaj die uit wraak het meisje heeft vermoord. Wat een aantal mensen betreft is de zoon van Kaj, Morgan, de dader omdat hij lijdt aan het Syndroom van Asperger en daardoor "raar" is. Ook de ouders worden verdacht, zeker wanneer blijkt dat het babybroertje van Sara, Aldin, wel heel vaak met verwondingen naar het ziekenhuis is geweest. Aan Patrik en zijn team de schone taak om de juiste dader er tussenuit te halen.

Dit was het derde boek alweer dat ik van haar las. Het zijn heerlijke boeken om te lezen, niet al te hoogdravend maar wel zo in elkaar gezet dat je door wilt lezen. Ik denk dat dit ook komt doordat zij 2 verhaallijnen naast elkaar schrijft. De ene in het heden en de andere in het verre verleden. Je wilt weten wat het een met het ander te maken heeft. Deze oplossing komt niets te vroeg. Pas aan het eind van het boek wordt het duidelijk hoe het in elkaar zit.

Ik geniet tot nu toe elke keer van haar boeken maar zal ze niet achterelkaar lezen, want ik ben dan toch bang dat het me gaat vervelen want een aantal dingen komen toch wel veel terug.
Steenhouwer
01/08/2012
3
Ik kan het helaas maar 3 sterren geven.
Dit boek pakte mij veel minder dan de andere boeken van Camilla Läckberg. Het begin vond ik zelfs een beetje saai en langdradig. Ik hoop dat het aan mij lag en niet aan het boek, want ik was voor dit boek een grote fan van Camilla.
Ik denk zelf dat het komt door de verschillende verhaallijnen. Na elk stukje moest ik het boek even weg leggen. Ik kwam er niet in. Gelukkig gebeurde dat wel de 2e helft, als de verhaallijnen bij elkaar komen. Vanaf dat punt weer een echt pageturner.
Steenhouwer
18/07/2012
5
In het plaatsje Fjällbacka, aan de westkust van Zweden, wordt het lichaam van een meisje gevonden in zee door een visser. Het is Sara, een meisje van zeven jaar. Inspecteur Patrik Hedström leidt het politieonderzoek. Hij kent het meisje: zijn vrouw Erica en Sara ’s moeder Charlotte zijn vriendinnen. Het blijkt, dat ze niet in zee is verdronken, maar dat ze is vermoord: in haar longen zit geen zeewater, maar badwater. De patholoog- anatoom vindt ook as in haar longen. De as blijkt tussen de vijftig en honderd jaar oud te zijn. Het onderzoek verloopt traag, ook al omdat burenruzies het onderzoek bemoeilijken.

Een tweede verhaallijn gaat over de steenhouwer Anders Andersson en zijn twee zonen Karl en Johan, die bij een brand in de jaren twintig van de vorige eeuw bij een brand omkwamen. Wat heeft het één te maken met het andere?

Steenhouwer is spannend van begin tot eind en was moeilijk weg te leggen. Na dit boek zat ik er helemaal in en heb meteen Zusje, Oorlogskind en Zeemeermin erachteraan gelezen. Camilla Läckberg schrijft op een boeiende manier. Zij wisselt veel van perspectief en vervlecht het heden knap met het verleden. Ook de privéproblemen van familieleden boeien mij. In dit boek lees je meer over Erica en Patrik, die proberen hun leven weer op de rails te krijgen na de geboorte van hun dochter. Erica ploetert met een postnatale depressie. Ook lees je meer over Anna, die mishandeld wordt door haar man. Spannend boek: 5 sterren zeker waard!
Steenhouwer
16/07/2012
5
Ja hoor Lackberg heeft het wederom voor elkaar gekregen. Wat een prachtig verhaal! Aan het begin zat ik te twijfelen, oeps 460 pagina's maar eigenlijk al na de eerste bladzijden gelezen te hebben zit je er middenin. Het verhaal begint als een visser, als hij zijn netten ophaalt uit de oceaan, daarin het levenloze lichaam van het jonge meisje Sara aantreft. Al snel wordt gedacht aan een ongeluk. Het meisje is vast gestuikeld toen ze op de steiger aan het spelen was en is toen in zee terecht gekomen. Door de sterke stroming en het koude water heeft ze het vast niet overleefd.

Na een nadere analyse van Patrick en zijn mannen blijkt het echter geen ongeluk te zijn maar blijkt ze vermoord te zijn en daarna in zee te zijn gedumpt! Nu rest alleen nog de vraag door wie? Een prachtige burenruzie die tijdens het boek uitgevochten wordt en waarbij je verdenkingen van hot naar her gegooid worden. Zoals ze ook al in eerder delen heeft gedaan lopen er tegelijkertijd twee verhaallijnen naast elkaar. Aan de ene kant het verhaal van de 'dader' met daarin het uiteindelijke motief voor de moord(en) en aan de andere kant het heden. Aan het einde vinden beide verhaallijnen elkaar. De uiteindelijke dader is achteraf niet zo verrassend maar pas tot de laatste pagina's voor het einde blijft iedereen verdacht. Het is moelijk niet té veel te verklappen maar dit boek is echt geweldig, veruit de beste van Lackberg tot nu toe! Daarom een eerbiedwaardige 5 sterren omdat het er niet meer konden zijn.

Nadeel is alleen dat elk boek dat ik nu ga lezen waarschijnlijk minder goed zal zijn, maar ja voor diegenen die De Steenhouwer nog niet gelezen hebben...doen!

1 2


Login
om een recensie te schrijven. Geen login? Registreer je dan.