" />

Jachtseizoen

Thriller auteur
Thriller details
Jachtseizoen
(Back of Beyond, 2012)
Rechercheur Cody Hoyt vindt in een afgelegen berghut het verbrande lichaam van zijn vriend Hank Winters. Het lijkt alsof Hank zelfmoord heeft gepleegd, maar Cody vermoedt dat er meer aan de hand is. Bij zijn onderzoek blijkt dat er nog meer zelfmoorden zijn gepleegd.

Dit duidt op een seriemoordenaar, die het Yellowstone Park als zijn werkterrein heeft gekozen. Codys zoon Justin heeft zich net aangesloten bij een groepstocht door de wildernis. Cody trekt het natuurgebied in om de enige persoon te redden om wie hij werkelijk geeft.

Door via Crimezone.nl je boeken te bestellen bij Bol.com, steun je je favoriete thrillersite.

Recensie
3
Jachtseizoen is als een net aangezette douche: eerst even doorbijten, maar het wordt vanzelf aangenamer.
De Amerikaanse auteur C.J. Box is geboren en getogen in Cheyenne, Wyoming. Hij werkte als journalist, visserijgids, ranchbeheerder, en was mede-eigenaar van een Internationaal toerismebureau. In zijn nieuwste boek gebruikt hij slim zijn opgedane ervaringen en kennis van de natuur. Het Yellowstone National Park, het oudste nationale park ter wereld – en met een oppervlakte van bijna 9000 vierkante kilometer ook een van de grootste – is het decor voor zijn recentste thriller, Jachtseizoen.

Cody Hoyt, een ervaren rechercheur in Wyoming, worstelt al twee maanden met zijn alcoholverslaving als in een afgelegen berghut het verbrande lijk van zijn mentor en AA-sponsor Hank Winters wordt gevonden. Op het eerste gezicht lijkt het om zelfmoord of een ongeluk te gaan. Maar Cody heeft Hank in de afgelopen periode goed leren kennen en weet dat het geen zelfmoord kan zijn. Daar was Hank te trots voor en bovendien: Hank deed er alles voor om Cody van de alcohol af te houden; hij zou Cody nooit alleen laten. Wanneer Cody een kijkje op de plaats delict neemt, wordt het hem duidelijk dat er vals spel is gepleegd: hij vindt aanwijzingen dat Hank is vermoord. Cody is vastbesloten de moordenaar van zijn vriend te vinden, maar na een ongelukkige actie moet hij zijn penning inleveren en wordt hij voor een tijdje uit zijn functie ontheven. Larry Olson, een bevriende rechercheur van Cody, wordt op de zaak gezet. Hij ontdekt een link met een bedrijf dat meerdaagse reizen door de wildernis van Yellowstone Park organiseert. Samen met Cody komt hij erachter dat de moordenaar van Hank zich in een reisgezelschap bevindt dat zojuist – zonder communicatiemiddelen – voor een week is vertrokken naar de uithoeken van het natuurgebied. Het ongeluk blijft Cody achtervolgen want zijn zoon Justin behoort ook tot dit reisgezelschap, waaruit steeds meer personen op mysterieuze wijze verdwijnen. Gedreven door de liefde voor de enige persoon die nog betekenis aan zijn leven geeft, trekt Cody de wildernis in om een duivelse moordenaar te stoppen...

C.J. Box heeft een lange introductie nodig. Al bij de start van het boek wordt de lezer onmiddellijk in het diepe gegooid. Box giet een emmer met plaatsnamen, personages en informatie over de lezer leeg, waardoor meteen de volle aandacht wordt geëist. In het eerste deel van het boek missen er tevens wat belangrijke thrillerelementen. Er heerst wel spanning, maar nagelbijtend wordt het niet. Het tempo is voldoende, maar de zesde versnelling wordt niet ingezet. Bovendien is het op sommige momenten erg langdradig: er worden te veel onnodige feiten beschreven.

Maar eens over de helft verandert dit op slag en ontpopt het verhaal zich tot een zinderend kat-en-muisspel. Alsof Box ineens het gaspedaal heeft gevonden en dit gelijk diep intrapt. Het tempo wordt opgevoerd, de puntjes van de stoelen kunnen worden opgezocht en de personages beginnen een gezicht te krijgen. Cody Hoyt leren we kennen als een typische antiheld: verslaafd aan alcohol, gescheiden, eigenwijs en toch een kei in zijn vak. Ook de leden van het reisgezelschap krijgen stuk voor stuk een eigen karakter. Box slaagt erin meerdere personages verdacht te maken. Het is bijna onmogelijk om te bepalen wie betrouwbaar is en wie niet. Zo ontstaat er een setting die niet zou misstaan in het televisieprogramma 'Wie is de Mol?'

Jachtseizoen is als een net aangezette douche: eerst even doorbijten, maar het wordt vanzelf aangenamer. Het is jammer dat de eerste helft van het boek het niveau van het bloedstollende laatste stuk niet haalt, want in de tweede helft van het boek laat C.J. Box zien dat hij weet hoe een thriller in elkaar steekt. Net geen vier sterren: zonde!

LEES OOK TIP:
Geleende tijd van Harlan Coben
28/02/2012
Beoordeling:
plot
3
spanning
3
leesplezier
3
schrijfstijl
3
originaliteit
4
psychologie
4
Lezersrecensie
Jachtseizoen
15/07/2012
4
C.J. (Charles James) Box is auteur van onder andere de serie boeken rond Joe Pickett (12 delen) en 3 'stand alone' boeken, waarvan Jachtseizoen in 2012 in het Nederlands is uitgekomen. Daarnaast heeft hij enkele korte verhalen en essays op zijn conto staan. Hij heeft onder andere gewerkt als hulp op een ranch, gids tijdens vistochten, landmeter, journalist en uitgever en is, samen met zijn vrouw, mede-eigenaar van een internationaal toerisme marketing bureau. Hij woont en werkt in Wyoming.

In Jachtseizoen heeft Cody Hoyt het moeilijk. Hij is gescheiden, alcoholist en is politieman op een klein bureau. Omwille van zijn puberzoon Justin probeert hij het patroon van zijn afkomst (ook zijn vader, ooms en andere familieleden waren dronkaards en stonden bekend als 'white trash') te doorbreken en wil hij van zijn alcoholverslaving af. Hiervoor heeft hij sinds 2 maanden de hulp van zijn AA-mentor, Hank Winters. Met vallen en opstaan gaat het de goede kant op. Dan wordt Hank dood gevonden in zijn afgebrande berghut. Zelfmoord? Cody gelooft er niks van; Hank zou hem nooit in de steek hebben gelaten. Zijn gevoel geeft hem gelijk en via Hank's computer komt hij erachter dat de moordenaar vermoedelijk met een reisgezelschap een trip gaat maken naar het onherbergzaamste deel van Yellowstone National Park. Cody moet en zal hem achterna, want Justin blijkt één van de deelnemers van die trip te zijn.

Met Jachtseizoen sleept C.J. Box je mee de woeste wildernis van Yellowstone National Park in. Het moet een prachtig gebied zijn en Box gebruikt al zijn kennis om de grootsheid van de natuur met zijn lezers te delen. En daar slaagt hij goed in; je ziet de trek van de paarden door de wildernis, je ruikt het kampvuur op de pleisterplaatsen en je ziet de majestueuze pijnbomen hoog boven je uittorenen. Maar bovenal is het een superspannende thriller die je niet weg kunt leggen wanneer de ene na de andere moord wordt gepleegd. Het reisgezelschap dunt uit als in het verhaal van de 10 kleine negertjes van Agatha Christie. Weet Cody op tijd te komen om zijn zoon te redden?
Box verlegt de schijnwerper van de verdenking steeds weer naar iemand anders. Is de reisleider de kwade genius of is de teruggetrokken mede-reiziger de moordenaar? En wat is eigenlijk het doel van de moordenaar? Waarom wilde hij per sé mee met deze trektocht? Alles komt bij elkaar in een verbijsterend slotakkoord.
C.J. Box weet de karakters goed te typeren. Met een enkele aanduiding schetst hij de verschillende personages zodat ze levendig voor het lezersoog verschijnen, precies genoeg om ze hun specifieke plaats in het verhaal te geven. Met name Cody wordt zeer goed geportretteerd als man die maar om één persoon op aarde geeft: zijn zoon, en er alles voor over heeft om diens toekomst veilig te stellen. Zelfs als dat betekent dat hijzelf daarvoor alles moet opgeven.

Dit boek heb ik min of meer toevallig ontdekt in de bibliotheek, op zoek naar boeken voor de vakantiekoffer. Wat een voltreffer! C.J. Box is voor mij een naam om te onthouden. Voorzover ik heb kunnen nagaan zijn alleen zijn 'stand alone' boeken in het Nederlands vertaald (Het ultimatum, Veilige haven en Jachtseizoen). Dat wordt een extra ritje naar de bieb.....


Login
om een recensie te schrijven. Geen login? Registreer je dan.