" />

Voor ik ga slapen

Thriller auteur
Thriller details
Voor ik ga slapen
(Before I Go to Sleep, 2011)
Christine wordt ’s ochtends wakker in een vreemd bed, in een vreemd huis, naast een man die ze niet kent. Ze herinnert zich niets van wat er die nacht is gebeurd en besluit snel haar kleren aan te trekken en naar huis te gaan. Maar dan ziet ze zichzelf in de spiegel. Christine herkent zichzelf niet: ze is veel ouder dan ze dacht.

De man vertelt haar dat hij Ben heet en dat ze al tweeëntwintig jaar getrouwd zijn. Dat ze in haar eigen huis is. En dat haar geheugen jaren geleden is aangetast door een ernstig ongeluk. Elke nacht als Christine gaat slapen worden haar herinneringen gewist. Elke ochtend opnieuw moet iemand haar vertellen wie ze is.

Christine is volledig afhankelijk van Ben. Maar als ze op advies van haar dokter een dagboek gaat bijhouden, ontdekt ze dat Ben haar lang niet alles vertelt.

Voor ik ga slapen is een ongekende psychologische thriller over liefde, verlies en de betekenis van het leven.

Door via Crimezone.nl je boeken te bestellen bij Bol.com, steun je je favoriete thrillersite.

Recensie
3
Een waardig debuut dat onder de vlag van de literaire thriller vaart. Liefhebbers van dit genre en lezers met een brede smaak moeten dit werkstuk zeker lezen.
De in Londen wonende S.J. Watson debuteert met Voor ik ga slapen, een verhaal dat hij ontwikkelde tijdens een cursus romanschrijven, en dat losjes gebaseerd is op waargebeurde feiten die eerder al in boekvorm gegoten werden door de Britse schrijfster Deborah Wearing.

Christine Lucas (de ik-figuur in het verhaal en dus de vertelster ervan) ontwaakt iedere ochtend in de overtuiging dat ze ongeveer vijfentwintig jaar jonger is dan in werkelijkheid. Na een nachtje slapen zijn immers alle recente herinneringen tot zowat een kwarteeuw terug uit haar geheugen gewist. Al jarenlang moet haar partner haar elke dag opnieuw vertellen wie hij is en waarom zij hem niet herkent. Als ze op aanraden van een psycholoog dagelijks haar bevindingen op papier zet, merkt ze al snel dat haar partner een en ander uit het verleden achterhoudt of verdraait. Of toch niet?

Door de aard van het verhaal en de vele herhalingen van dezelfde gegevens krijgt Voor ik ga slapen een zekere traagheid mee, die bij momenten zelfs uitgroeit tot langdradigheid. Maar desondanks weet S.J. Watson toch moeiteloos zijn publiek bij de les te houden door beetje bij beetje de spanning op te bouwen. Een proces dat hij technisch perfect beheerst en uitvoert, waardoor een origineel gegeven wordt uitgewerkt tot een psychologische thriller van formaat, die vooral door vrouwelijke fans gesmaakt zal worden. Het idee totaal te zijn overgeleverd aan wat anderen je vertellen is angstaanjagend, en de auteur buit dat gegeven zeer subtiel uit. Hoewel het jammer is dat al vrij vroeg duidelijk wordt in welke richting de verhaallijn zal evolueren, gebruikt de auteur de details als broodkruimels om het boek interessant te houden.

Heel het verhaal door doet de sfeer denken aan The Truman show, de uit 1998 daterende film met Jim Carrey, wiens personage er zich totaal niet van bewust is dat hij de hoofdrol speelt in een populaire soap. Alleen wordt Voor ik ga slapen, mede door Christines kwaal, heel wat compacter gehouden: een minimum aan personages maakt zijn opwachting in een kleine leefomgeving.

S.J. Watson slaagt erin een aan amnesie lijdende vrouw op geloofwaardige wijze tot een slachtoffer te maken van paranoia, en dat is bijna even sterk als David Copperfields optredens. Voor ik ga slapen is dan ook een waardig debuut dat onder de vlag van de literaire thriller vaart. Liefhebbers van dit genre en lezers met een brede smaak moeten dit werkstuk zeker lezen.
29/05/2011
Beoordeling:
plot
2
spanning
3
leesplezier
3
schrijfstijl
3
originaliteit
4
psychologie
4
Lezersrecensie
Voor ik ga slapen
06/11/2013
4
Je kent het gevoel wel wanneer je in je slaap rondgedraaid bent en je hoofd op de plaats licht waar je voeten zouden moeten zijn. Wanneer je dan wakker wordt en op zoek bent naar je nachtkastje dat je niet kunt vinden. Laat het flippen maar beginnen. Waar ben ik nu? Vraag je jezelf waarschijnlijk af. Na een paar seconden heb je waarschijnlijk wel al door wat er gebeurd is. Maat die paar seconde verrassen je toch altijd. Stel je voor dat je dit elke dag voor hebt. Alleen ben je niet omgedraaid in je bed maar wordt je wakker in vreemd huis, naast een vreemde man en je weet niets meer wat er de vorige dagen gebeurd is. Welkom in het leven van Christine…
Elke dag volgt Christine hetzelfde pad, stelt dezelfde vragen, en kijkt naar dezelfde foto’s, in de hoop dat ze maar een klein deeltje van haar geheugen terug kan krijgen. Ze herinnert zich niet meer sinds haar 29ste verjaardag inclusief haar huwelijk en haar man. De verklaring die ze krijgt is dat haar geheugenverlies voorkomt uit een ongeluk, en als ze er over door vraagt wordt ze alleen maar onzekerder.
Elke dag kan ze onthouden wat ze die dag geleerd heeft, maar als ze dan weer gaat slapen is elke ochtend alles weg. En elke dag wordt ze dan weer wakker naast die vreemde man die zegt dat hij ben heet en dat ze al jarenlang getrouwd zijn. Maar kan ze die man wel geloven die ze nog nooit eerder heeft gezien en waar ze totaal geen gevoelens voor heeft. Ben vertrekt elke ochtend op hetzelfde uur naar zijn werk, terwijl probeert Christine haar leven samen te puzzelen. Een telefoontje van een jonge dokter Nash verandert haar hele leven. Wanneer ze afspreekt met deze dokter komt ze te weten dat ze eigenlijk al eerder geheime afspraken met hem gehad heeft om haar geheugen te verbeteren.
De dokter stelt voor dat Christine een dagboek en daarin dagelijks op te schrijven wat zij meemaakt en wat ze zich kan herinneren van haar eerdere leven. Ze spreken samen af dat hij haar dagelijks zal bellen nadat haar man het huis heeft verlaten om haar eraan te herinneren om te kijken in haar dagboek.
Terwijl ze verder gaat op deze brein brekende reis, over de eerste pagina van haar dagboek is ze altijd verast door de 5 woorden die met blauwe inkt in hoofdletters staan geschreven onder haar naam:
BEN IS NIET TE VERTROUWEN
waarom gebeurt dit? Christine probeert haar eigen antwoorden te vinden in het dagboek, maar elke ochtend moet ze helemaal opnieuw beginnen. Het gevaar dreigt in de lucht. Maar komt deze dreiging van Ben, haar man waar ze 22 jaar met getrouwd is, of is er meer met Dr. Nash dan hij laat zien…
Het boek is zeker een ijzersterk debuut van S.J. Watson. Voor ik ga slapen is een fantastische psychologische thriller met een zeer interessante thema. Door het hele boek voel je de spanning sterker worden waardoor je niet kan stoppen met lezen. Een echte pageturner die je niet zomaar kan wegleggen. Ik raad het boek aan aan lezers die de stap willen zetten naar het thrillergenre maar niet direct een boek willen met achtervolgingen en schietpartijen. Het einde van het boek is misschien wel een beetje voorspelbaar, maar het is echt een aanrader om te lezen.!!
Voor ik ga slapen
04/06/2013
3
Auteur S.J. Watson werd geboren in Engeland en woont in Londen. Zijn debuut, de psychologische thriller, “Voor ik ga slapen”, is het resultaat van een cursus romanschrijven. Het verhaal is geïnspireerd door waargebeurde feiten, zoals het geval Henry Molaison. Deze man leed aan epilepsie en onderging een, naar later bleek, mislukte experimentele chirurgische ingreep waardoor hij het vermogen verloor om herinneringen te vormen.

De hoofdpersoon in dit boek is Christine Lucas, een vrouw van middelbare leeftijd, die bij het ontwaken ten onrechte denkt dat zij een jonge vrouw is. Door een traumatische gebeurtenis van ongeveer twintig jaar geleden heeft zij een vorm van geheugenverlies opgelopen waardoor zij bij het wakker worden alles is vergeten dat de dag daarvoor is gebeurd.

Zij komt in contact met een arts die haar situatie niet als hopeloos beschouwt. Een van zijn adviezen is om vanaf een zeker moment een dagboek bij te houden en daarin dagelijks op te schrijven wat zij meemaakt. De arts zal haar elke dag bellen om haar daaraan te herinneren. Het lezen van het dagboek helpt haar dagelijks op weg. Dit is het begin van de reconstructie van de periode waarvan zij niets meer weet. In haar dagboek legt zij vast wat haar dagelijks wordt voorgehouden, vooral door de echtgenoot. Het is voor Christine niet mogelijk om onderscheid te maken tussen feiten en fictie, doch door haar consequente vastleggingen komt zij erachter dat er alle reden is om te twijfelen, zonder dat aanvankelijk duidelijk wordt wie en wat zij kan vertrouwen.
De gebeurtenissen leiden tot een spannende climax waarin duidelijk wordt wat de traumatische gebeurtenis is geweest.

De voornamelijk zeer lovende kritieken maken nieuwsgierig, doch helaas is het niet een absolute topper. Onvermijdelijk komen er veel herhalingen voor die het verhaal een zekere traagheid geven. De gierende spanning die de plot in zich heeft komt niet geheel uit de verf. Voor de ervarener lezer is het al snel duidelijk welke kant het verhaal onontkoombaar opgaat.
Helaas is het de auteur niet gelukt om uit de valkuil te blijven die een lastig onderwerp als dit met zich meebrengt. Zo is de hoofdpersoon niet onder de indruk van een arts die een laptop openklapt en haar een filmpje toont. Voor iemand die qua beleving in de jaren tachtig leeft zou dit een soort Catweazle ervaring moeten zijn.

Ondanks deze minpuntjes is het een zeer geslaagd debuut. Het verhaal houdt je in de greep, je blijft benieuwd naar de ontknoping. Het boek is vlot geschreven en als lezer blijf je doorlezen tot het spannende eind.
Dat het verhaal zich goed leent voor verfilming blijkt uit het feit dat inmiddels duidelijk is geworden dat het boek wordt verfilmd met Nicole Kidman als Christine Lucas.
Voor ik ga slapen
16/05/2013
2
Lof voor het gekozen thema

....maar het verhaal wist mij niet te pakken. Vertwijfeling van de hoofdpersoon wel mooi weergegeven maar ik vond het verhaal te weinig variatie bevatten. Ook krijg je al gauw door hoe de vork in de steel zit. Wel goed dat dit soort onderwerpen door middel van dit boek, onder aandacht van een groot publiek worden gebracht!
Voor ik ga slapen
10/01/2013
4
Het oog op de voorzijde van dit boek stond me al een hele tijd aan te kijken in de verwachting gelezen te worden, en absolute aanraders van de VN Detective & Thrillergids kan ik toch niet afslaan. Voor ik ga slapen is een prachtig verhaal over een vrouw die 's morgens wakker wordt naast een man die ze aanvankelijk niet kent. Al snel blijkt ze een ongeluk te hebben gehad en haar verleden grotendeels vergeten te zijn. Haar hersenen zijn dusdanig beschadigd dat ze zich haast niets meer kan herinneren en als ze 's nachts gaat slapen worden ook haar herinneringen van de dag ervoor weer volledig gewist.

In eerste instantie lijkt ze vrede te hebben met deze gang van zaken maar langzaam maar zeker sijpelen er herinneringen bij haar binnen die toch niet helemaal overeen lijken te komen met wat haar man haar vertelt. Als ze op een gegeven moment stiekem een soort dagboek bij gaat houden vallen de puzzelstukjes langzaam op hun plek. Wie is zij zelf eigenlijk, wie is de man die naast haar in bed ligt en hoe is ze zo geworden zoals ze is en met name waarom is het zo gelopen allemaal?
Heel erg lang heb ik het boek met een soort teleurstelling gelezen. Absoluut een prachtig verhaal maar het had lange tijd meer weg van een hele mooie roman dan van een echte thriller. Echte spanning zat er namelijk niet in. Ongeveer 75 pagina's voor het einde neemt de spanning echter in hevige mate toe en is het lastig het boek weg te leggen voor het uit is. Graag wil ik je dus aanraden het boek niet voortijdig weg te leggen, het wordt echt spannend en pas als je het boek uit hebt, realiseer je je hoe knap dit boek in elkaar zit.

Plot: 3 sterren
Spanning: 3 sterren
Leesplezier: 3 sterren
Schrijfstijl: 4 sterren
Originaliteit: 4 sterren
Psychologie: 5 sterren
Voor ik ga slapen
17/12/2012
5
Een bijzonder boek, een bijzondere omslag, een huiveringwekkend gegeven: steeds wanneer je gaat slapen wordt je volledige geheugen gewist.
SJ Watson weet het bijzonder knap te beschrijven: het wakker worden iedere dag opnieuw in het vreemde bed met de vreemde man. In het begin iedere keer die wanhoop, totdat Christine haar dagboek gaat bijhouden: gelukkig, want te vaak lezen dat ze verward wakker werd verveelt gauw. Zodra het dagboek begint begint ook de spanning, die zeer vernuftig wordt opgebouwd naar het eind, de laatste 100 bladzijden is het bijna onmogelijk te stoppen met lezen.
Is dit boek een thriller? Dat weet ik niet goed. Het verhaal is huiveringwekkend, maar wordt pas laat echt spannend. Is het een spannend en mooi geschreven boek? Zeker!!
Is het een dijk van een debuut? JA!!
Ik ben enthousiast, kom maar door met het volgende boek, en dan graag nog spannender.

1 2 3 4 5 6 7


Login
om een recensie te schrijven. Geen login? Registreer je dan.