" />

Engelwater

Thriller auteur
Thriller details
Engelwater
(Vattenängler, 2013)
Inspecteur Malin Fors is koppig en bekwaam, intuïtief en intelligent. Een vrouw waar de politie van Linköping zuinig op zou moeten zijn. Maar Malin is ook voortdurend op de vlucht voor zichzelf, en is daardoor vaak lastig te sturen.
Op een dag in september wordt in een welvarende wijk van Linköping een echtpaar dood aangetroffen in hun jacuzzi. Hun vijf jaar oude geadopteerde dochter Ella is verdwenen.
Tijdens de verwoede zoektocht naar dit meisje pakken zich steeds meer donkere wolken samen boven de stad, en de grenzen tussen goed en kwaad en tussen de levenden en de doden vervagen.
Het onderzoek kruipt onder de huid van Malin die sterk voelt dat ze niet mag opgeven. Ze kan Ella niet laten vallen. Ze moet haar vinden en degene die haar ouders heeft vermoord.
Maar tegelijkertijd zal ze ook haar eigen demonen onder ogen moeten zien.

Door via Crimezone.nl je boeken te bestellen bij Bol.com, steun je je favoriete thrillersite.

Recensie
2
Mons Kallentoft heeft een prettige, soms poëtische schrijfstijl, maar Engelwater kabbelt te lang door om het predicaat ‘hoogspanning’ waar te maken.
Mons Kallentoft (1968) is een succesvolle Zweedse thrillerauteur. Zijn debuut, Pesetas (2000, niet vertaald), werd meteen bekroond. Daarnaast schreef Kallentoft nog vier standalones. In 2007 verscheen het eerste deel in zijn Malin Fors-serie die vanaf het begin veel succes had in Zweden. Inmiddels verschijnt de serie in negen talen. Kallentoft heeft aangekondigd dat de serie uit ten minste tien delen zal bestaan. Engelwater (Vattenängler) is het zesde deel, maar pas het derde dat in het Nederlands verschijnt.

In Linköping wordt het echtpaar Andergren vermoord aangetroffen in hun bubbelbad. Hun vijfjarige dochtertje Ella is spoorloos verdwenen. De politie onder leiding van de eigenzinnige Malin Fors stelt een onderzoek in. Mevrouw Andergren blijkt problemen te hebben met haar familie. Meneer Andergren heeft in Azië gewerkt voor een Zweedse firma en zijn naam wordt in verband gebracht met smeergeld. Dochtertje Ella is geadopteerd en komt uit Vietnam. Langzamerhand komt Malin Fors erachter dat de adoptie niet is gelopen zoals dat zou moeten en dat het spoor naar Ella naar de moordenaar voert. In ieder geval moet het meisje met spoed gevonden worden. Voor het te laat is.

De quote op de cover van Camilla Läckberg belooft ‘hoogspanning’. Helaas valt dat zwaar tegen. Het grootste deel van het boek bestaat uit politieonderzoek naar de moordenaar of moordenaars van het echtpaar Andergren. Daarbij leert de lezer de diverse leden van het politieteam kennen, want ieder hoofdstuk is vanuit het perspectief van een van hen geschreven: de aan alcohol verslaafde Malin Fors die een moeizame relatie heeft met haar man, haar collega Karin Johanisson, die zelf een pleegdochter uit Azië heeft en iets lijkt te verbergen, Elin Sand, een jonge, boomlange ex-volleybalster die het team komt versterken en zo nog enkele collega’s. Veel moeizaam politieonderzoek, veel frustraties en gemopper, maar weinig spanning, laat staan verrassingen. Pas helemaal aan het eind van het boek, wanneer de handeling zich verplaatst naar Saigon, wordt het spannend. Erg laat. Tot die tijd moet de lezer het doen met het wel en wee van de verschillende politiefunctionarissen. Als een toneelschrijver geeft Mons Kallentoft ze via korte losse zinnetjes hun gedachten en observaties mee. Doordat hij dit procedé bij iedereen toepast, krijgen de personages bijna allemaal dezelfde stem waardoor ze erg op elkaar gaan lijken. Daarnaast zijn er de cursieve stukjes die zouden moeten intrigeren, maar voornamelijk irriteren en naarmate het boek vordert ook steeds ongeloofwaardiger worden.

Mons Kallentoft heeft een prettige, soms poëtische schrijfstijl, maar Engelwater kabbelt te lang door om het predicaat ‘hoogspanning’ waar te maken. Zoals gezegd: Engelwater is al het zesde boek uit de serie, maar laten we hopen dat Kallentoft zich in het vervolg toch nog revancheert.
09/07/2013
Beoordeling:
plot
2
spanning
2
leesplezier
2
schrijfstijl
3
originaliteit
3
psychologie
2
Lezersrecensie
Engelwater
21/09/2013
3
Nordic Crime voor de liefhebber van The killing en Lars Kepler. Zomaar een quote die op de achterzijde prijkt. Maar kan het boek daar ook aan tippen? Mijn antwoord is nee. Het boek mist daarvoor de nodige actie en vaart. De schrijfstijl is prettig leesbaar maar, heeft wel wat weg van een script voor een film of toneelstuk. Elke handeling, gebaar , gedachten en beweging van de personages worden uitgebreid beschreven, ook de omgeving komt ruimschoots aan bod. Dit is wat overbodig en remt de spanning behoorlijk. In het begin is het dan ook behoorlijk wennen aan het verhaal en de schrijfstijl, naarmate je verder in het boek komt begint het te wennen en leest het wel vlot weg. De plot zit goed in elkaar en zodra je de ontknoping nadert wordt het spannender. Al met al, een goed boek, maar zeker geen hoogvlieger zoals je zou verwachten.
Engelwater
22/07/2013
5
Mons Kallentoft is in zijn geboorteland Zweden een succesvol schrijver. Engelwater is het derde boek wat in Nederland is verschenen met Malin Fors in de hoofdrol. Engelwater is het eerste deel van een nieuwe serie met als hoofdpersoon Malin Fors. In de eerste serie van vijf boeken rond deze inspecteur bij de politie van Linköping speelden de seizoenen een rol (naast de vier gebruikelijke is er blijkbaar ook een ‘vijfde seizoen’), bij de tweede serie zijn dat de vier elementen. Kallentoft heeft aangekondigd dat er minstens tien Malin Fors-boeken zullen komen. Een voor mij nog onbekende schrijver maar ik ben verkocht!
Het boek begint met een dubbele moord, in Linköping wordt het echtpaar Andergren vermoord aangetroffen in hun jacuzzi. Hun vijfjarige, geadopteerde dochter Ella is verdwenen. Wat volgt zijn hoofdstukken die vanuit het perspectief van elk teamlid zijn beschreven. Malin Fors kampt met alcoholisme, heeft daardoor een moeizame relatie met haar tienerdochter Tove en ze heeft een eveneens moeizame relatie met haar huidige partner. Karin Johanisson heeft ook een geadopteerde dochter en lijkt een geheim met zich mee te dragen. Elke collega lijkt zo zijn eigen problemen te hebben en we lezen mee met hun gedachten en observaties. Hierbij speelt de eigen waarheid een grote rol bij de interpretatie van de dingen die eens gezegd zijn. Het team komt op het spoor van niets ontziende misdadigers waarin fraude en kinderhandel in Vietnam een rol spelen. De zoektocht verloopt niet soepel en de tijd dringt om de kleine Ella te vinden. Pas op het eind komt er door goed speurwerk een doorbraak in het onderzoek en de waarheid is gruwelijk. De beerput komt open en die stinkt behoorlijk.
In korte tussenhoofdstukjes laat Mons Kallentoft de doden spreken waarin het element water eveneens aan de orde komt. De schrijfstijl is traag, gedetailleerd en poëtisch, een stijl die niet iedereen aan zal spreken. Zelf houd ik enorm van deze stijl en daarom voor mij een vijfsterrenboek!
Engelwater
16/07/2013
3
Dit is een moeilijke... mijn mening is een beetje verdeeld over dit boek. Langs de ene kant vind ik het goed, langs de andere kant blijf ik een beetje op mijn honger zitten.
De auteur heeft een totaal eigen schrijfstijl en dat is zeker aanpassen en tijdens het lezen krijg ik de indruk dat hij gewoon in je hoofd probeert te kruipen.
Het verhaal zelf is goed bedacht, heel sterk, het thema is vrij origineel en je wil ook steeds meer lezen.
Dit boek moet ik toch nog even laten bezinken. Wat begint als een ontvoering blijkt een totaal andere wending te krijgen in het verhaal, met natuurlijk de nodige deksels die van potjes gerukt worden, die beter gesloten bleven.
Een aanrader? ja, toch wel, voor diegenen die van de Scandinavische crimes houden.
Engelwater
13/07/2013
3
Engelwater is mijn eerste kennismaking met auteur Mons Kallentoft. Het verhaal speelt zich af in Linköping in Zweden. Een echtpaar wordt thuis dood aangetroffen in hun jaccuzzi. Van hun 5-jarige dochter Ella is geen spoor te bekennen. Inspecteur Malin Fros en haar team onderzoeken de zaak.
Het verhaal begint wat chaotisch. Het wordt vanuit verschillende perspectieven beschreven en vergt hierdoor veel aandacht. Het kost moeite om dit bij te houden. De zinnen zijn kort en van “de hak op de tak”. Tussendoor worden er korte stukken beschreven vanuit de gedachten van de overledenen. Hierdoor vergt het enige moeite om in het verhaal te komen. Het boek leest in eerste instantie dan ook niet echt prettig. Echter het verhaal is spannend genoeg om toch door te gaan en te willen weten hoe dit eindigt. Personages, cultuur, de wendingen in het verhaal worden goed uitgewerkt. Het plot zit goed in elkaar met toch nog een redelijk onverwachte wending. Zeker een aanrader, maar je moet er wel wat voor over hebben.
Engelwater
29/06/2013
3
In het Zweedse dorp Linköping wordt een echtpaar dood aangetroffen in een jacuzzi. Hun vijfjarige dochter Ella is onvindbaar. De eigenzinnige en bekwame inspecteur Malin Fors wordt op de zaak gezet.

De schrijfstijl vond ik niet zo prettig lezen in het begin. Korte zinnen en steeds vanuit een andere richting gezien. Of de persoon praat in zichzelf of een persoon kijkt naar een ander persoon, dan weer de overledenen die van bovenaf op de personages kijken en vertellen. Je moet steeds omschakelen.
Maar het verhaal was spannend genoeg om lekker door te lezen en uiteindelijk went de schrijfstijl ook. Natuurlijk hebben we weer te maken met een inspecteur, die worstelt met haar eigen problemen. Ondertussen doet ze ook haar best om Ella te vinden.
Alle personages zijn goed uitgewerkt en ik zie ze dan ook zo in hun kantoor zitten. Hetzelfde geldt voor de omgeving. Dat doet Mons Kallentoft dan wel weer goed. Het onderwerp waar het verhaal uiteindelijk naar toe gaat is ook origineel. Kan er helaas niet meer over zeggen, want dan verklap ik te veel.


Login
om een recensie te schrijven. Geen login? Registreer je dan.