Het reservaat

Thriller auteur
Thriller details
Het reservaat
(2013)
Jessica Dudock verhuist met haar man en hun drie kinderen van Curaçao weer terug naar Nederland. Ze komen terecht in de kille leefomgeving van een chique dorp, gekscherend ook wel Het Reservaat genoemd. Gelukkig neemt Maxime Voorbach, de flamboyante echtgenote van de bekende televisieproducent Marcus Voorbach, Jessica onder haar hoede. Ze introduceert Jessica bij haar hechte vriendengroep en leert haar de gebruiken en regels van het reservaat. Jessica begint zich eindelijk thuis te voelen en bloeit op. Maar na verloop van tijd blijken de relaties binnen de vriendengroep gecompliceerd te zijn. De onderlinge relaties zijn gespannen, niets is wat het lijkt en Jessica raakt verwikkeld in een web van list en bedrog.

Door via Crimezone.nl je boeken te bestellen bij Bol.com, steun je je favoriete thrillersite.

Recensie
4
Mooi, helder taalgebruik en een prima gedoseerde mix van perspectiefwisselingen tussen de hoofdpersonen maken het verhaal compleet.
Liselotte Stavorinus (1967) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en Culturele Studies. Zij woont met man en kinderen in Blaricum.

Jetset, geld, relaties en misdaad in één boek. De uitgever brengt dat uit onder de noemer 'Gooische thriller'. Daarbij krijg je bij voorbaat al een idee over de personages in Het Reservaat en dat klopt aardig: rijke mensen met mooie villa's en het bijbehorende goede leventje, met veel witte wijn overgoten lunches, shopsessies en vakanties in luxehuizen in plaatsen waar je met een modaal inkomen niet veel te zoeken hebt. Maar het is niet allemaal pracht en praal wat de klok slaat. Dat ervaart ook Jessy Dudock die met haar gezin vanuit Curaçao naar het Gooi verhuist en in een dorp terechtkomt dat ook wel 'Het Reservaat' wordt genoemd: een exclusieve enclave met eigen regeltjes en gewoonten. Na een stroef begin waarin ze geen aansluiting vindt in de buurt, wordt ze door Amanda, de spontane en vrijgevige vrouw van de bekende, vermogende televisieproducent Marcus Voorbach, onder haar hoede genomen. Jessy en Amanda kunnen het goed met elkaar vinden en ook de mannen, Marcus en Jessy's echtgenoot Victor, worden goede vrienden. Het leven lacht hen toe. Maar, zoals Jessy wordt toegefluisterd: "Niets is wat het lijkt."

In het begin wist ik niet goed wat ik van het boek moest vinden, maar Liselotte Stavorinus heeft met dit debuut bewezen dat ze goed in staat is subtiel, met kleine speldenprikjes, de psychologische spanning op te voeren. Langzaam gaat het verhaal onder je huid zitten. Het jeukt hier wat, het krabt daar wat, en met summiere aanwijzingen krijgt de lezer stilaan door dat er iets niet klopt. En ondertussen feest het vriendinnenclubje van Jessy en Amanda onvermoeid door tot het einde. En dan blijkt inderdaad: niets is wat het lijkt...

Mooi, helder taalgebruik en een prima gedoseerde mix van perspectiefwisselingen tussen de hoofdpersonen maken het verhaal compleet. Alleen hadden de personages wat meer inkleuring mogen krijgen: op Jessy na worden we weinig gewaar van de overige karakters, en het verhaal vervalt iets te veel in herhaling van het ene feest na de andere party.

Als debuut is Het reservaat zeer geslaagd. Het valt door onderwerp en uitwerking te typeren als vrouwenthriller en zal denk ik ook het meest door vrouwen gewaardeerd worden. Nadat ik even in het verhaal moest komen, heb ik in ieder geval het boek met veel plezier gelezen.
25/09/2013
Beoordeling:
plot
4
spanning
3
leesplezier
4
schrijfstijl
4
originaliteit
4
psychologie
4
Lezersrecensie
Het reservaat
17/02/2014
4
Toen ik de laatste bladzijde gelezen had, begreep ik des te meer wat in de proloog beschreven werd. Het hele verhaal komt uiteindelijk daar weer terug.

In heb begin vond ik het niet heel erg boeien, maar ik was wel nieuwsgierig naar het wel en wee
van deze hoofdpersoon. Hoe het haar zou vergaan in dat chique dorp.
De auteur schrijft zonder poespas, wat heel een heel fijne schrijfstijl tot gevolg heeft.
Je leest gewoon door en vindt het jammer dat je op moet houden, omdat je moet gaan koken of iets anders.

Het verhaal hield me vast.
Het is een verhaal dat zelfs een geroutineerd thriller-lezer op het eind nog even verbaasd doet staan. Dat was niet wat je verwacht had, maar het klopt helemaal, geen onverklaarbare dingen. Dat zul je waarderen.
Hoe verder je in het verhaal zit, des te vaker je even de adem inhoudt wanneer de psychologische spanning opgebouwd wordt.
'Ik dacht aan de vreemde blik in Liesbeths ogen en huiverde even.'

Jessica verandert terwijl ze in het Reservaat woont, vindt ze zelf.
'Waar was ik mee bezig? Sinds ik hier woonde was alles anders. Ik deed en voelde dingen die ik
voorheen nooit van mezelf had verwacht. Het Reservaat had mijn persoonlijkheid veranderd leek het wel, en ik herkende mezelf niet meer.'

Je zult zien dat je zelfs mee gaat leven met de hoofdpersoon en niet heel boos kunt worden om wat er uiteindelijk gebeurt.

'Mijn handen tilden te veel om de sleutel in het contact te krijgen en ik probeerde te vergeten
wat ik net had gehoord. Want ergens, tussen de regels van dit vreemde verhaal door, was een waarheid verborgen die ik niet wilde ontdekken.'

Een heel goed eind en een geweldig debuut van deze auteur.
Ik wil zeker meer van Liselotte Stavorinus gaan lezen.

Ik waardeer dit boek met 4/5 sterren.
Het reservaat
16/01/2014
4
Het reservaat is Liselotte Stavorinus debuut. Doordat het verhaal zich afspeelt in een chique dorp wordt het ook wel een Gooische thriller genoemd. Al snel maken we kennis met Jessica en haar familie. Terwijl Victor druk aan het werk is en de kinderen zich vermaken op school, voelt Jessica zich een beetje verloren in haar mooie huis. Het ontbreekt haar dan ook aan sociale contacten totdat ze kennis maakt met haar buurvrouw Miranda die haar introduceert bij haar vriendinnen. Al snel voelt Jessica zich dan ook thuis bij de jetset van het reservaat zoals het dorp in de volksmond wordt genoemd. Zo langzamerhand komt Jessica erachter dat niets is wat het lijkt.

Ondanks dat dit boek het predicaat thriller krijgt, zou ik het toch eerder een spannende roman willen noemen. Liselotte weet het leven van de jetset, de glitter en glamour goed te beschrijven. Je kan je al snel inleven in het wereldje van Jessica. De personages zijn dan ook goed uitgewerkt en spreken tot de verbeelding. De schrijfstijl is wel prettig en nodigt uit om snel verder te lezen. De plot zit goed in elkaar, maar heeft voor de doorgewinterde thrillerlezer geen verrassingen. Het is erg voorspelbaar en gaat in rechte lijn op de ontknoping af. De ontknoping kent daar en tegen nog wel wat spannende momenten waardoor de thrillerlezer toch nog aan zijn trekken komt. Al met al, een prima debuut van een auteur die zeker nog kan groeien in het schrijfproces. Kijk dan ook uit naar een volgend boek. Ik geef hem 4 sterren.

Spanning: 3 sterren
Plot: 4 sterren
Leesplezier: 4 sterren
Schrijfstijl: 4 sterren
Originaliteit: 3 sterren
Psychologie: 4 sterren
Het reservaat
22/10/2013
3
"Het Reservaat" laat je een kijkje nemen in de wereld van luxe, geld en jaloezie. Hoofdpersoon Jessica Dudock komt terecht in deze wereld. In eerste instantie voelt ze zich er alles behalve thuis, tot ze de juiste mensen om zich heen heeft verzameld. Als ze eenmaal haar draai heeft gevonden geniet ze van alles wat het luxe leven haar te bieden heeft, tót ze merkt dat haar vrienden vijanden blijken te zijn.
"Het Reservaat is een heerlijk, snel en spannend boek voor de lezende "Gooische Vrouwen- fan".


Login
om een recensie te schrijven. Geen login? Registreer je dan.