De waarheid over de zaak Harry Quebert

Thriller auteur
Thriller details
De waarheid over de zaak Harry Quebert
(La Vérité sur l’Affaire Harry Quebert , 2014)
New York, voorjaar 2008. De jonge auteur Marcus Goldman lijdt aan een writer’s block, en dat terwijl de deadline van zijn uitgever nadert. Dan wordt in de tuin van zijn mentor, sterauteur Harry Quebert, het lichaam gevonden van Nola Kellergan, die ruim dertig jaar eerder op vijftienjarige leeftijd spoorloos is verdwenen. Op Nola’s lichaam ligt het manuscript van de roman die Quebert zijn doorbraak naar het grote publiek heeft bezorgd. Harry Quebert is onmiddellijk hoofdverdachte en zijn beroemde roman komt in opspraak. Overtuigd van de onschuld van zijn grote voorbeeld vertrekt Marcus naar Harry’s huis in New Hampshire om op zoek te gaan naar de werkelijke toedracht rond de dood van Nola. Maar de waarheid blijkt veel gecompliceerder dan hij dacht.

Door via Crimezone.nl je boeken te bestellen bij Bol.com, steun je je favoriete thrillersite.

Lezersrecensie
De waarheid over de zaak Harry Quebert
07/04/2014
4
it verhaal zit verrassend goed in elkaar. In eerste instantie zou je als lezer het idee kunnen krijgen dat het verhaal van achteren naar voren wordt verteld. Dit omdat het boek begint met ‘hoofdstuk 31’. Dit is echter niet waar. Wat Joel Dicker echter wel met deze terugtelling bedoeld heeft, laat ik aan jezelf om uit te vinden. ‘De waarheid over de zaak van Harry Quebert’ is een regelrechte pageturner die het midden houdt tussen een roman en een spannende en nauwkeurig uitgekiende detective. Echt zo’n verhaal waarvan je wilt weten hoe het afloopt. Gaande het verhaal leer je de personages goed kennen en blijkt de waarheid heel anders in elkaar te zitten dan je als lezer vooraf gedacht zou hebben. Het plot is ook erg goed uitgewerkt. Enige minpunt is dat het verhaal wellicht iets té lang is voor het mooie. Dit kost het boek een ster. Desondanks blijft dit een steengoed boek en een ware aanrader. Vier dikke en mooi glimmende sterren voor ‘De waarheid over de zaak Harry Quebert’.
De waarheid over de zaak Harry Quebert
02/04/2014
5
Wat een zeer goed top boek. Een boek waarvan je het jammer vind dat je het uit hebt. Goed boeiend en mooi geschreven. Geweldige verhaallijn en prachtig plot. Ik veraard niks. Deze moet je lezen. Staat in mijn top 10 !
De waarheid over de zaak Harry Quebert
01/04/2014
4
Dit boek heeft al veel goede reviews gehad en het verdient die ook. Een jonge schrijver met een writer's block gaat naar zijn oude meester, Harry Quebert die al een meesterwerk geschreven heeft. Harry en Marcus zijn vrienden.
Wanneer Harry beschuldigd wordt van moord op een jong meisje waarmee hij bovendien een relatie heeft gehad, Nola was toen 15, staat het dorp op stelten. Marcus laat zijn vriend niet in de steek en is vastbesloten de waarheid te achterhalen.
Zijn uitgever pusht hem om over de waarheid een boek te schrijven. Daarvoor schuwt hij geen middel, ook het laten lekken naar de pers van aantekeningen van Marcus.
Het is een heel spannend boek, iedere keer wanneer je denkt dat je weet wie het gedaan heeft, wat de waarheid is, komt er weer iemand anders in de picture. Het gekke is dat iedere waarheid mogelijk is.
De ontknoping vind ik erg goed en had ik niet verwacht.
Moord, relatie met een te jong meisje, verdwijning, vriendschap, liefde het zit er allemaal in.
Goed boek.
De waarheid over de zaak Harry Quebert
08/03/2014
4
Het verhaal gaat over de schrijver Harry Quebert en zijn leerling Marcus Goldman. Harry en Marcus ontmoeten elkaar als Marcus gaat studeren aan Burrows University. Harry wordt daar Marcus mentor, aangezien Marcus graag een boek wil schrijven. Uiteindelijk gaan de twee ook privé met elkaar om en komt Marcus meer te weten over het leven van Harry.

Het boek speelt zich voornamelijk af op twee momenten in de tijd. De tijd dat Harry 34 jaar was (1975) en werkte aan zijn 2e boek. En ook in 2008, het moment dat Marcus werkt aan zijn 2e boek. Marcus heeft last van een writer's block en besluit bij Harry te gaan wonen om over zijn blokkering heen te komen.

In die periode wordt in de tijd van Harry het lichaam van de op 15 jarige leeftijd verdwenen Nola gevonden. De politie verdenkt Harry van de moord en hij wordt in voorarrest genomen. Marcus gelooft in de onschuld van Harry en start zijn eigen onderzoek.

Door de mooie verwevenheid van de twee verhaallijnen is het een ijzersterk verhaal. Het aantal moment dat je denkt niets is wat het lijkt is erg hoog. Toch zorgt dit er niet voor dat het boek ongeloofwaardig wordt. Mensen spreken nou eenmaal niet de waarheid als ze iets te verbergen hebben.

De hoofdkarakters van Harry, Marcus en Nola, maar ook de bijfiguren Chief Pratt, Travis, Jenny, haar moeder en vader, Vader Kellergran en anderen zijn sterk neergezet.

Het verhaal verloopt traag en is met veel nauwkeurigheid geschreven, dat zorgt er wel voor dat het op een gegeven moment tot stilstand komt rond pagina 280. Maar de laatste 150 pagina's maken dit weer helemaal goed.

Zeker een aanrader!


Login
om een recensie te schrijven. Geen login? Registreer je dan.