De waarheid over de zaak Harry Quebert

Thriller auteur
Thriller details
De waarheid over de zaak Harry Quebert
(La Vérité sur l’Affaire Harry Quebert , 2014)
New York, voorjaar 2008. De jonge auteur Marcus Goldman lijdt aan een writer’s block, en dat terwijl de deadline van zijn uitgever nadert. Dan wordt in de tuin van zijn mentor, sterauteur Harry Quebert, het lichaam gevonden van Nola Kellergan, die ruim dertig jaar eerder op vijftienjarige leeftijd spoorloos is verdwenen. Op Nola’s lichaam ligt het manuscript van de roman die Quebert zijn doorbraak naar het grote publiek heeft bezorgd. Harry Quebert is onmiddellijk hoofdverdachte en zijn beroemde roman komt in opspraak. Overtuigd van de onschuld van zijn grote voorbeeld vertrekt Marcus naar Harry’s huis in New Hampshire om op zoek te gaan naar de werkelijke toedracht rond de dood van Nola. Maar de waarheid blijkt veel gecompliceerder dan hij dacht.

Door via Crimezone.nl je boeken te bestellen bij Bol.com, steun je je favoriete thrillersite.

Lezersrecensie
De waarheid over de zaak Harry Quebert
23/04/2014
4
Harry Quebert is een van de grootste schijvers in Amerika. Zijn boek 'De wortels van het kwaad', wordt alom beschouwd als een meesterwerk.
Op een dag wordt in zijn tuin het stoffelijk overschot gevonden van Nola Kellergan, een vijftienjarig meisje, dat dertig jaar daarvoor van de ene op de andere dag verdwenen was.
Harry Quebert is verdachte nr. 1 en wordt gearresteerd.
Zijn pupil, Marcus Goldman, gelooft in zijn onschuld en reist af naar zijn woonplaats Aurora in New Hampshire. Hij lijdt onder een writer's block en hoopt dat het schijven hem wel lukt in het rustige dorpje in New England. Bovendien gelooft hij dat zijn mentor Harry Quebert onschuldig is en hij is vastbesloten dat te gaan bewijzen.

Dit is een heerlijk leesboek. Ruim 600 blz lang vraag je je af wie Nola vermoord heeft. Verschillende daders worden aangewezen, maar steeds als je denkt de waarheid te kennen, kantelt het verhaal weer. Tot op de laatste pagina spannend. Prettige geschreven, af en toe een beetje kinderlijke taal, maar dat vergeven we Joel Dicker. Het springen in de tijd maakt het boek levendig, zonder dat de auteur verraadt wat er precies gebeurd is en wie de moordenaar is. Knap geconstrueerd.

Een aanrader
De waarheid over de zaak Harry Quebert
07/04/2014
4
it verhaal zit verrassend goed in elkaar. In eerste instantie zou je als lezer het idee kunnen krijgen dat het verhaal van achteren naar voren wordt verteld. Dit omdat het boek begint met ‘hoofdstuk 31’. Dit is echter niet waar. Wat Joel Dicker echter wel met deze terugtelling bedoeld heeft, laat ik aan jezelf om uit te vinden. ‘De waarheid over de zaak van Harry Quebert’ is een regelrechte pageturner die het midden houdt tussen een roman en een spannende en nauwkeurig uitgekiende detective. Echt zo’n verhaal waarvan je wilt weten hoe het afloopt. Gaande het verhaal leer je de personages goed kennen en blijkt de waarheid heel anders in elkaar te zitten dan je als lezer vooraf gedacht zou hebben. Het plot is ook erg goed uitgewerkt. Enige minpunt is dat het verhaal wellicht iets té lang is voor het mooie. Dit kost het boek een ster. Desondanks blijft dit een steengoed boek en een ware aanrader. Vier dikke en mooi glimmende sterren voor ‘De waarheid over de zaak Harry Quebert’.
De waarheid over de zaak Harry Quebert
02/04/2014
5
Wat een zeer goed top boek. Een boek waarvan je het jammer vind dat je het uit hebt. Goed boeiend en mooi geschreven. Geweldige verhaallijn en prachtig plot. Ik veraard niks. Deze moet je lezen. Staat in mijn top 10 !
De waarheid over de zaak Harry Quebert
01/04/2014
4
Dit boek heeft al veel goede reviews gehad en het verdient die ook. Een jonge schrijver met een writer's block gaat naar zijn oude meester, Harry Quebert die al een meesterwerk geschreven heeft. Harry en Marcus zijn vrienden.
Wanneer Harry beschuldigd wordt van moord op een jong meisje waarmee hij bovendien een relatie heeft gehad, Nola was toen 15, staat het dorp op stelten. Marcus laat zijn vriend niet in de steek en is vastbesloten de waarheid te achterhalen.
Zijn uitgever pusht hem om over de waarheid een boek te schrijven. Daarvoor schuwt hij geen middel, ook het laten lekken naar de pers van aantekeningen van Marcus.
Het is een heel spannend boek, iedere keer wanneer je denkt dat je weet wie het gedaan heeft, wat de waarheid is, komt er weer iemand anders in de picture. Het gekke is dat iedere waarheid mogelijk is.
De ontknoping vind ik erg goed en had ik niet verwacht.
Moord, relatie met een te jong meisje, verdwijning, vriendschap, liefde het zit er allemaal in.
Goed boek.
De waarheid over de zaak Harry Quebert
08/03/2014
4
Het verhaal gaat over de schrijver Harry Quebert en zijn leerling Marcus Goldman. Harry en Marcus ontmoeten elkaar als Marcus gaat studeren aan Burrows University. Harry wordt daar Marcus mentor, aangezien Marcus graag een boek wil schrijven. Uiteindelijk gaan de twee ook privé met elkaar om en komt Marcus meer te weten over het leven van Harry.

Het boek speelt zich voornamelijk af op twee momenten in de tijd. De tijd dat Harry 34 jaar was (1975) en werkte aan zijn 2e boek. En ook in 2008, het moment dat Marcus werkt aan zijn 2e boek. Marcus heeft last van een writer's block en besluit bij Harry te gaan wonen om over zijn blokkering heen te komen.

In die periode wordt in de tijd van Harry het lichaam van de op 15 jarige leeftijd verdwenen Nola gevonden. De politie verdenkt Harry van de moord en hij wordt in voorarrest genomen. Marcus gelooft in de onschuld van Harry en start zijn eigen onderzoek.

Door de mooie verwevenheid van de twee verhaallijnen is het een ijzersterk verhaal. Het aantal moment dat je denkt niets is wat het lijkt is erg hoog. Toch zorgt dit er niet voor dat het boek ongeloofwaardig wordt. Mensen spreken nou eenmaal niet de waarheid als ze iets te verbergen hebben.

De hoofdkarakters van Harry, Marcus en Nola, maar ook de bijfiguren Chief Pratt, Travis, Jenny, haar moeder en vader, Vader Kellergran en anderen zijn sterk neergezet.

Het verhaal verloopt traag en is met veel nauwkeurigheid geschreven, dat zorgt er wel voor dat het op een gegeven moment tot stilstand komt rond pagina 280. Maar de laatste 150 pagina's maken dit weer helemaal goed.

Zeker een aanrader!


Login
om een recensie te schrijven. Geen login? Registreer je dan.